Децата обичат да се цапат. Те са привлечени от локвите като магнити, без да обръщат внимание на обувките или дрехите си. Калта обаче може да има мощен ефект и върху тяхното благосъстояние, пише Би Би Си.

"Не се цапай!" някога беше постоянен семеен рефрен, тъй като родителите отчаяно гледаха как децата им съсипват най-хубавите си дрехи. Независимо дали тичаха през полетата, катереха се по дърветата, или хващаха попови лъжички, беше неизбежно бялото на децата да стане кафяво преди деня да свърши.

Проучване: Антидепресантите могат да причинят „емоционално притъпяване“

Днес много родители тайно мечтаят децата им да се поизцапат малко. С възхода на урбанизма и привлекателността на видеоигрите и социалните медии, контактът с природата е много по-рядък, отколкото в миналото. 

Според скорошни изследвания калта съдържа приятелски настроени микроорганизми, които могат да тренират имунната система и да изградят устойчивост срещу редица заболявания, включително алергии, астма и дори депресия и тревожност.

Изолацията ни в пандемията спомага за бума на болните от грип

Тези констатации показват, че игрите на открито са полезни не само поради възможността да се разхождате свободно, но и че някои естествени материали като почва и кал също съдържат изненадващо мощни микроорганизми, чието положително въздействие върху здравето на децата едва разбираме напълно.

Психично възстановяване

Много от психологическите ползи от играта на открито вече са добре установени. Нашите мозъци са еволюирали в естествени пейзажи и нашите системи за възприятие са особено подходящи за диви външни пространства.

Здравната вноска за безработните остава 28,40 лв.

Това означава, че естествената среда осигурява перфектното ниво на стимулация, за което се смята, че помага за презареждане на мозъка, когато е уморен и лесно се разсейва. В подкрепа на тази теория едно проучване от 2009 г. установи, че децата с хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD) са по-способни да се концентрират след 20-минутна разходка в парка, в сравнение с 20-минутна разходка по улиците на добре поддържана градска зона. Близостта до трева и дървета изглежда е имала благотворен ефект върху умовете им. Авторите препоръчват използването на такива „дози от природата“ като безопасен и достъпен начин за подпомагане на деца с ADHD, заедно с други средства.

Пикът на грипната вълна предстои, възможно е удължаване на междусрочната ваканция

Освен тези възстановяващи ефекти, играта на открито може да предложи ценни учебни преживявания. Например, актът на оформяне на материали от кал може да помогне на децата да развият начина, по който техните сетива и движение взаимодействат, известно като сензомоторно развитие, според Франческо Витрано, детски невропсихиатър, психотерапевт и преподавател в университета в Палермо, Италия, който има дългогодишен опит в прилагането на тези терапии. Това позволява на детето постепенно да разбере своите телесни сигнали.

Такива дейности – далеч от къщата или класната стая, могат да помогнат на децата да намерят начини да се справят с емоциите, които може да са трудни за изследване в друга среда. Така наречената „терапия с пясъчни подноси“, която включва използването на пясък и миниатюрни фигурки за изразяване на мислите и чувствата, е приета форма на терапия за деца, които се борят да изразят словесно емоционалното си състояние.

Грипна епидемия и в Пловдив

Що се отнася до физическото здраве на детето, най-очевидното предимство на играта на открито може да са упражненията. Игрите навън водят до намален риск от затлъстяване, според едно проучване, ръководено от Елизабет Гершоф, професор по човешко развитие и семейни науки в Тексаския университет в Остин, САЩ.

Последните открития обаче предполагат, че може да има множество други предимства от играта в естествена среда. Тайната може би е жива и се движи в самата кал.

Грипна епидемия в още четири области в страната

Стари приятели

Ключови са неинфекциозните организми, а не тези, които всъщност разболяват нашите деца. Тези „стари приятели“ са били наоколо през голяма част от нашата еволюционна история. Те са предимно безвредни и обучават имунната система да действа умерено, вместо да реагира прекомерно на всеки потенциален нашественик.

Учените подмладиха мишки. Могат ли да направят същото с хората?

Важно е, че телата ни се срещат с тези стари приятели винаги, когато прекарваме време сред природата. С повишената урбанизация и намалената игра на открито, много деца сега нямат това излагане, което означава, че имунната им система е по-чувствителна към всяка заплаха и е по-вероятно да изпадне в претоварване.

Приятелските микроби в червата могат да подобрят здравето ни и могат да действат и през кожата ни

Различни проучвания подкрепят тази идея. Хората, които растат във ферми, обикновено са по-малко склонни да развият астма, алергии или автоимунни заболявания като болестта на Крон – очевидно благодарение на излагането им в детството на по-разнообразен набор от организми в селската среда, което е насърчило по-ефективно регулиране на имунната система.

Има съдействие от Европейската инвестиционна банка за строежа на детската болница

Смята се, че голяма част от здравословната стимулация, осигурена от тези бактерии, идва през храносмилателната система – вече е добре известно, че приятелските микроби в червата могат да подобрят здравето ни по много начини. Те обаче могат да действат и върху и през нашата кожа, според Микеле Антонели, лекар от Реджо Емилия, Италия, който е изследвал начините как калните терапии могат да повлияят на здравето.

Доц. Кунчев: Родителите да не подценяват грипа

Външният слой на нашето тяло е домакин на много видове микроби, казва той, и хората с разстройства като атопичен дерматит (често срещана форма на екзема) и псориазис са бедни на тези организми. Микробното разнообразие дори изглежда е свързано със състояния като артрит. 

Тези микроорганизми могат да играят основна роля в много големи хронични заболявания“, казва той.

Какво представлява грипът и как да се предпазим?

Здрав дух, здраво тяло

Най-изненадващо, приятелските насекоми от природата могат дори да смекчат реакцията на тялото към стреса.

Когато се чувстваме уязвими и застрашени, имунната система започва да предизвиква телесни възпаления. Тъй като възпалението е една от първите защити срещу инфекция, този отговор се развива като начин за подготовка на тялото за потенциално физическо нараняване от заплахата, пред която сме изправени, но е по-малко полезно за видовете стрес, пред които са изправени повечето хора днес.

Проф. Кантарджиев прогнозира кога се очаква пикът на грипната вълна

Забележително е, че хората, които са прекарали по-голямата част от детството си в селска среда, са склонни да показват по-приглушен отговор на стресови събития като публично говорене, с намалена експресия на възпалителни молекули като интерлевкин 6, в сравнение с тези, които са израснали в градовете. Това остава вярно дори когато учените контролират други фактори - като техния социално-икономически статус.

Това може да има сериозни последици за дългосрочното здраве, тъй като хроничното възпаление на тялото може да допринесе за редица състояния. Изглежда, че повишава риска от депресия, например. 

Какви са симптомите на диабета?

Хората, израснали в градовете, са нещо като ходещи бомби със закъснител“, казва Лоури, който е съавтор на статията.

Драматични ефекти

Тъй като резултатите в подкрепа на „хипотезата за стари приятели“ продължават да играят роля, някои изследователи са започнали да идентифицират конкретните организми, които може да са отговорни за тези ползи, и начините, по които те предизвикват тези промени.

Постоянно течащият нос при децата: Трябва ли да се притесняваме?

Лоури се интересува особено от Mycobacterium vaccae, който често може да се намери в почвата. Когато мишките са били изложени на M. vaccae, те показват повишена активност на регулаторните Т-клетки – които, както подсказва името, помагат за овладяване на имунната активност, включително възпалителни реакции. Тогава изглежда, че това ги прави по-устойчиви на стресови събития като потенциална конфронтация с друга, по-агресивна мишка. 

Проф. Кантарджиев: България е на второ място по употреба на антибиотици

Виждаме много драматични ефекти върху устойчивостта на стрес, дори месец след последната инжекция“, казва Лоури.

Разбира се, мишките не са същите като човешките деца, но предлагат някои улики за ролята, която някои микроорганизми могат да играят.

Някои учени също изразиха значително вълнение относно ролята на „хелминтите“ – обитаващи почвата паразити като кръгли червеи - до голяма степен поради умерения имунен отговор, който те предизвикват в своите гостоприемници. Хората, които са били заразени с хелминти, изглежда имат по-нисък риск от възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон. 

7 полезни съвета за подсилване на имунната система

Горска терапия

Като се има предвид значението на ранното излагане на приятелски бактерии, много учени изследват ползите от интервенции, които насърчават по-голям контакт с природата в детството. Антонели казва, че действието на „горска терапия“ - леки медитативни разходки из гората, е доказано, че подобрява симптомите на деца и тийнейджъри с атопичен дерматит, например. Докосвайки листата и почвата, те може да са хванали приятелски организми, които обогатяват микробиомите на кожата им, разказва той.

Греяното вино - ключ към дълголетието

Амбициозен проект във Финландия междувременно се опита да донесе природата на децата. В четири дневни центъра изследователите замениха асфалта и чакъла на училищния двор с „трансплантирана“ почва и растителност, взети от бореална горска основа. Раздадени са им и сандъчета за разсаждане за растения. „Това насърчи по-нататъшния контакт“, казва Аки Синконен от университета в Хелзинки, съавтор на статията, който специализира в микробиома на калта.

Един месец по-късно децата показаха признаци на повишено микробно разнообразие по кожата и в червата си, както и подобрена имунна функция. Те имаха по-голям брой от тези регулаторни Т-клетки, които помагат за смекчаване на реакциите на тялото към безобидни нашественици, например. Увеличава се и делът на противовъзпалителните молекули в кръвната плазма – което отново показва по-добре регулирана имунна система.

Вирусните инфекции препълниха Педиатрията в УМБАЛ „Пловдив“

Кухни от кал

Предвид известните психологически ползи, много дневни центрове и училища вече насърчават по-голям контакт с природата - с уроци на открито, редовни разходки сред природата и изграждането на кални кухни, които насърчават децата да играят в мръсотията.

В много детски ясли и училища има нарастващо осъзнаване, че децата имат по-малко свободни пространства за игра и ние търсим начини да въведем отново онези дейности, които допреди около 50 години са били обичайни преживявания за децата“, казва Марилиса Модена, архитект, специалист в дизайна на училища и основател на Zeroseiplanet, италиански изследователски и обучителен център, фокусиран върху предимствата на играта на открито. По-големият интерес към игрите на открито започна в Северна Европа, казва Модена, но сега се разпространява в много страни.

Здравна тревога в Австралия: Страната пламна от токсичен спанак, който причинява халюцинации

С бъдещи изследвания може да е възможно да се обогати почвата в домашните градини и училищните дворове с най-полезните организми. Засега може да се наложи родителите и учителите да работят с това, което имат. Калните кухни, по-специално, могат да бъдат рентабилни и да заемат малко място. Всичко, от което се нуждаете, е стара маса и няколко тенджери и тигани, напълнени със смес от пръст и вода. По-сложните конструкции могат да бъдат оборудвани с шкафове и чекмеджета, пълни с камъни, пясък и растителност.

Около половин милион души в България страдат от диабет

Докато малките готвачи на кал се цапат с новите си въображаеми творения, те може би култивират умовете си и оптимизират имунната си система, с потенциални ползи за месеци или дори години напред.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм