Постоянно течащият нос е нещо нормално за децата под 6-годишна възраст, според експерти, съобщи БТА, позовавайки се на ЮПИ.

Според д-р Мария Мехия, професор по семейна медицина в колежа Бейлър в Хюстън, симптомите на настинка при децата могат да продължат до 14 дни."Нормално е децата да се разболяват лесно, докато имунната им система е в период на израстване."

7 полезни съвета за подсилване на имунната система

Повечето от заболяванията при децата са в периода между септември и април. Децата, които посещават детска градина или училище, са изложени на множество патогени, вируси и бактерии, с които развиващата се имунна система не може да се справи.

Според д-р Мехия, ако детето се чувства добре след седмица до десет дни, вероятно става въпрос за т. нар. настинка. При повтарящи се симптоми, свързани с промени в сезона, вероятно детето е алергично.

Проф. Кантарджиев: България е на второ място по употреба на антибиотици

Децата, които показват признаци на вирусна инфекция, трябва да посетят лекар, особено ако проявяват симптоми като отказване на течности, затруднено или учестено дишане и повишена температура, напомня специалистът. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм