Да се ​​отървете от настинка или грип е предизвикателство за имунната ви система. Отчасти това е така, защото болките в тялото, треската и умората, често срещани при настинки и грип, отслабват тялото ви и увеличават възпалението, което може да влоши всички съществуващи медицински състояния, пише thehealthy.com.

Греяното вино - ключ към дълголетието

Ето 7 полезни насоки за една по-добра имунна система:

1. Цветовете на дъгата

Дийпак Чопра, доктор по медицина, разчита на диета, фокусирана върху зеленчуковото хранене, включващо всичките седем цвята на дъгата, и разделяне на различни вкусове като сладки, кисели, солени и горчиви храни.

Когато имате нужда от допълнителен тласък, особено важно би било получаването на поне 15 милиграма цинк, 200 милиграма витамин С, 3000 единици витамин D и 150 µg селен дневно.

2. Останете хидратирани през целия ден

Всеки процес в тялото ни се нуждае от вода, за да функционира добре, включително и имунната система.

3. Пребиотици и пробиотици

За да бъдат червата ви здрави, те се нуждаят от разнообразен микробиом от добри бактерии като пребиотици и пробиотици. Друг страхотен начин за подобряване на здравето е да ядете храни с много фибри.

Парче от баницата си вземи, късмета си за догодина разбери

4. Движете се винаги, когато можете

Проучванията показват, че само 20 минути упражнения имат противовъзпалителни ефекти върху тялото ни, които подсилват имунната система.

5. Поддържайте график за сън

Когато спим, тялото ни е в състояние да възстанови увредените тъкани и да премахне токсините, които са се натрупали през деня. Сънят подобрява имунните клетки, известни като Т-клетки, които се борят срещу клетките, заразени от вируси и други патогени.

6. Управлявайте стреса

Изследвания показват, че краткосрочният стрес може да активира имунната ни система, но дългосрочният стрес ще допринесе за потискането на имунния отговор на организма.

Какво задължително трябва да присъства на трапезата на Бъдни вечер

7. Дайте приоритет на социалната ангажираност

Взаимоотношенията ни оказват мощно въздействие върху намаляването на нивата на стрес, но изолирането от другите може също да отслаби имунната ви система. Честата експозиция на различни патогени от контакт с хора всъщност може да укрепи имунната ви функция.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Darik.bg на живо:

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм