На 24 декември празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, или денят преди Рождество Христово. По традиция на този ден семейството се събира около масата за празнична вечеря. Ястията трябва задължително да са постни, тъй като това е последният ден от четиридесетдневните коледни пости, както и да са нечетен брой.
Парче от баницата си вземи, късмета си за догодина разбери
Има няколко гозби, които е задължително да присъстват на масата на този ден. Ето седем традиционни ястия, които да сложите на трапезата си на Бъдни вечер:
Питка
Най-неотменният символ, който задължително трябва да присъства на трапезата на Бъдни вечер, е питката с късмети. Според българските вярвания хлябът е безкръвна жертва и с него можем да умилостивим по-висшите от нас сили.
Питката трябва да е кръгла, защото символизира цикличността на живота. Късметите зависят от човека, но най-често в питката се слага паричка. Някои хора слагат и дрянови клонки, варива или семки – символ на плодородието.
Снимка: Unsplash
Питката се чупи и разпределя от най-възрастния човек в семейството. Първото парче се нарича за Богородица, следващото за къщата, а останалите за членовете на семейството.
Според вярванията, ако паричката е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички. Ако пък се падне в член на семейството – то той ще е най-големият късметлия през следващата година.
Как да украсим елхата, за да донесе в дома ни късмет, пари и любов
За ентусиастите, които месят питки, има един трик, който ще направи питката ви пухкава, мека и вкусна – газирана вода.
Зелеви или лозови сарми
Сармите на Бъдни вечер са класика. Те се пълнят с ориз, тъй като той е вариво и набъбва в процеса на готвене. Вярва се, че е важно на Бъдни вечер да се поднасят храни, които набъбват, за да може също като тях да „набъбват” здравето, късметът и плодородието. Лозовите сарми символизират увитото в пелени новородено чедо, събраното богатство у дома.
Снимка: Unsplash
Колко ще ни струва трапезата за Бъдни вечер и Коледа
Пълнени чушки
Пълнените чушки са друго класическо ястие за трапезата на Бъдни вечер. Интересното при тях е, че се използват сухи чушки, които предварително се накисват във вода, за да омекнат. След това се пълнят с ориз или боб – на същия принцип за „набъбването”. Освен това пълнените чушки символизират пълните хамбари.
Снимка: Wikipedia
България или Румъния - къде коледната трапеза ще бъде по-скъпа?
Боб
Бобът може да бъде приготвен под множество форми – бобена салата, чорба, на фурна. Както и да изберете да го сготвите, важно е да присъства на трапезата, тъй като е символ на плодородие и берекет.
Снимка: Unsplash
Шоково поскъпване на яйца, захар и масло
Чесън
Чесънът има ритуално значение. Той може и просто да бъде поставен на няколко места по трапезата, но е задължително от всяко ястие на нея всеки да хапне поне малко. Вярва се, че чесънът предпазва от зло, уроки и болести.
Снимка: Unsplash
ГИТ обяснява какво трябва да е заплащането за работещите по празниците
Тиква
Вярва се, че е важно на трапезата да има нещо сладко, за да е сладък животът на семейството през годината. Може да направите тиквеник, пълнена тиква или просто печена тиква – вариантите са много и всичко зависи от вашето въображение. Може да сложите мед, захар или каквото вие обичате.
Снимка: Unsplash
Кои са скритите опасности в кухнята
Сушени плодове/ядки
Сушените плодове и ядките също са символ на плодородие, като най-важни в случая са орехите. В миналото, а и на много места и до днес, на Бъдни вечер всеки член от семейството е разчупвал орех. Ако ядката е голяма и хубава – човекът ще е здрав и ще има късмет през идната година. Респективно, ако ядката е черна или сбръчкана – годината няма да е добра.
Снимка: Pexels
Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts
Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук
За забавни видеа ни последвайте в TikTok
Следвайте ни и в Инстаграм