Готвенето може да е пътят към нечие сърце, но може да е и пътят към болницата. Броят на инцидентите с ножове, вряща вода и фритюрници е наистина впечатляващ. Повече от 67 000 деца са ранени в кухнята всяка година в Обединеното кралство, според Кралското дружество за предотвратяване на злополуки, и това не включва онези възрастни, които решават да изпържат цяло пиле или да прокарат ножа за франзела през пръста си.

Шоково поскъпване на яйца, захар и масло

Някои от опасностите, дебнещи в кухнята, са по-коварни, отколкото предполагате – има един източник на замърсяване на въздуха в помещенията, който вероятно използвате всеки ден и никога не сте подозирали, пише Би Би Си (BBC). И все пак изминахме дълъг път през миналия век, за да направим кухнята по-малко смъртоносен капан.

След Втората световна война бумът на потребителските стоки и материали означава, че домът става запалим по всякакви вълнуващи нови начини. Найлон и други синтетични тъкани са използвани от домакини и деца за елегантни, развяващи се костюми, а ръкав срещу газовия котлон може не само да се запали, но и да се разтопи, покривайки кожата с капчици разтопена пластмаса, които причиняват ужасяващи изгаряния.

3 пожара с материални щети изгасиха огнеборците на РСПБЗН Монтана

Кампания с плакати от 1946 г. на Кралското дружество за предотвратяване на злополуки призова гражданите да използват плътно прилепнали дрехи и да поставят пазачи над огъня, за да не загинат децата им като тези на плаката, облечени в пламъци. Законодателството въведе материали, забавящи горенето в много домашни мебели, въпреки че напоследък осъзнахме, че те са донесли други опасности: те са ендокринни разрушители, които пречат на хормоните.

Във Видин готварска печка причини пожар в къща

Понякога опасността в кухнята идва от джаджите, предназначени да бъдат по-безопасни от тези, които са заменили. Електрическите кани за вода са особено ироничен пример. Дори още през 20-те години на миналия век те са имали автоматично изключване, предназначено да ги предпазят от кипене на сухо, а някои дори са имали тапи, които изскачат, когато се достигне правилната температура. Въпреки това тапите лесно могат да паднат в пълна мивка с вода, ако чайникът е на дъската за оттичане (смърт за всеки, който мие чиниите, за съжаление) и ако предпазният механизъм затрудни повторното поставяне на изскочилата тапа, хората пъхали ножове и други метални предмети в опит да я премахнат.

Колко ще ни струва трапезата за Бъдни вечер и Коледа

Кои са скритите опасности в кухнята
Ранните кани за вода не са били толкова безопасни, колкото тези, които използваме днес

Патологът Ф. Е. Кампс пише през 1956 г. за един случай, включващ възрастна жена: „Мислейки си, че има "нещо заседнало", тя взе щепсела с едната си ръка, като по този начин се заземи със заземителната предпазна метална лента върху него, а с другата ръка постави метална отвертка в положителния извод, който все още беше свързан към 25 ампера захранване, което седи включено... Тя донякъде естествено получи пълния заряд с фатални резултати.“

През 60-те години British Medical Journal отбелязва, че това все още е особен проблем за по-възрастните дами. За щастие, модерните електрически чайници използват различен вид предпазен превключвател, активиран от пара и без риск от токов удар.

Но имаме изненадваща опасност, която все още витае в кухните ни, за която повечето от нас никога не са се замисляли, тъй като не е пищна или драматична по своите ефекти. Все повече доказателства сочат, че газовите печки, дори когато са изключени, изпускат метан, а когато са включени, произвеждат въглероден диоксид и азотни оксиди. Всъщност, едно проучване на Станфордския университет установи, че въпреки че е малко в сравнение с това, което идва от промишлеността и селското стопанство, достатъчно метан изтича от печките, за да допринесе значително за парниковите газове в атмосферата.

Кои са скритите опасности в кухнята
Все повече доказателства сочат, че газовите печки, дори когато са изключени, изпускат метан

Неизправна газова бутилка предизвика пожар в с. Сталийска махала

Междувременно азотните оксиди, произведени при изгарянето на газа, са свързани с респираторни проблеми и сърдечно-съдови заболявания. Само за няколко минути готвене на газова печка без включен аспиратор, нивата в кухнята надвишават националните стандарти на САЩ, според проучването на Станфорд, което бе публикувано през януари 2022 г. Както отбелязва Ребека Лебер в своето отразяване на това проучване за Vox, друго проучване установява, че децата в домове с газови печки, вместо електрически, са с 42% по-склонни да развият астма.

Кои са скритите опасности в кухнята
Използване на абсорбатор е препоръчително, тъй като газовите печки изпускат вредни изпарения

Това не означава, че електрическите печки са без рискове. Според изследване на Националната асоциация за противопожарна защита процентът на пожари при готвене е 2.5 пъти по-висок в домакинствата с електрически печки.

Подобно на много опасности в дома, както минали, така и настоящи, газовата печка има силен PR екип. Лебер отбелязва, че този източник на замърсяване може да бъде заменен с електрически или индукционен котлон с относително малко проблеми, но в Съединените щати индустрията за природен газ работи, за да избегне "изселването" на потребителите, като стига дотам, че наема инфлуенсъри, за да рекламира ползите от готвенето на газ. Те също така лобират срещу общините, които забраняват нови газови връзки и преминават към по-чиста инфраструктура.

Пожарна безопасност през отоплителния сезон

Може би след 20 години ще погледнем назад и ще поклатим глави за опасностите, които несъзнателно сме крили. Но научната картина поне става все по-ясна: новата ви печка вероятно трябва да е електрическа или индукционна. А междувременно не забравяйте да включите абсорбатора си.

Снимки: Pixabay

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм