Минимум двойна надница се полага на работниците и служителите, които ще се трудят по време на официалните празници.

Каква вдовишка добавка получават пенсионерите

Размерът на заплащането става четворен, ако трудът в тези дни е и извънреден, тъй като той също се заплаща със 100% увеличение. Това напомнят от Главната инспекция по труда.

Гласуват за коледна снимка в Хасково

Съгласно Кодекса на труда официални празници са 24, 25 и 26 декември, както и 1 януари.

Плащат повече за болничен в София и Стара Загора

Съвпадането им със събота и неделя удължава почивните дни с т.нар. неприсъствени дни, поради което за Коледа ще се почива и на 27 и 28 декември, а за Нова година - и на 2 януари. Работата на неприсъствен ден се заплаща както в почивен, т.е. с увеличение единствено за извънредния труд и то със 75%. Това съобщават от Главната инспекция по труда.

Коледни базари събират дарения за лечение на болно момченце

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът на празнични, почивни и неприсъствени дни е извънреден. Той задължително се възлага от работодателя с нарочна заповед, издадена поне 24 часа по-рано.

200 лева коледен бонус у нас, в Германия - 2700 евро

При сумирано изчисляване на работното време, когато в празничните дни се полага труд по график, той не е извънреден труд. В тези случаи се заплаща единствено двойна надница за работата на официалните празници.

Коледно карнавално бягане в Морската градина

Инспекцията по труда съветва работниците и служителите, които ще работят по време на празниците, да не се доверяват на устни договорки с работодателите. За да могат да защитят правата си, те трябва да имат писмено доказателство, че са полагали труд в празничните и неприсъствените дни, каквото може да бъде заповедта за извънреден труд или поименният график.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм