Инфлацията тази година накара част от фирмите да повишат заплатите на служителите извънредно. В същото време разходите на компаниите нараснаха в пъти, от една страна заради високите цени на енергийните продукти, а от друга именно заради повишените разходи за труд. Всичко това ще принуди част от фирмите да ограничат разходите си за празниците, свързани както с коледни партита и подаръци, така и с даването на коледни бонуси. Повечето компании планират коледни подаръци и партита, но не и пари като бонус за Коледа. Фирмите пък изобщо нямат нагласата да платят 13-а заплата за служителите, показва проучване на компания за човешки ресурси.

Кога може да получим 6 заплати при пенсиониране

Много малко работодатели предвиждат паричен бонус за своите служители и той ще бъде в размер до 1/3 от трудовото възнаграждение.

Тенденцията е бонусите да се плащат за постигнати резултати и за добро представяне, което се планира за следващата финансова година, а не за празници. Масова практика за родните работодатели тази година ще бъде празничният подарък или ваучер за стоки и услуги на еднаква стойност за всички служители. Тази година размерът на ваучерите за храна например беше увеличен до 200 лева. Така много фирми всъщност ще прибегнат именно до такива ваучери като подарък. От тях фирмите имат полза, защото върху тях не се дължат осигуровки.

Могат ли да ви запорират цялата заплата или пенсия

Паричната равностойност на бонусите за Коледа варира според икономическия сектор като компаниите от IT индустрията отделят най-големи бюджети.

Според друго проучване, на Мърсър, близо 88% от фирмите имат бонусна система, за да насърчават служителите си, като 60% от бонуса зависи от индивидуалното представяне на работника. Бонусите растат спрямо заплатите, тоест колкото е по-висока позицията на служителя, толкова е по-висок бонусът. Според данните половината фирми у нас дават бонус за Коледа, като средният размер е 200 лева.

Според експертите обаче инфлацията през последната година вероятно ще накара работодателите да преразгледат и актуализират своите политики за парични и нематериални бонуси, които да планират за следващата година, така че да задържат служителите в компаниите.

Предлагат увеличение на пенсиите на два пъти

Какви бонуси дадоха миналата година

За сравнение през миналата година осем от десет фирми обявиха, че дават допълнително материално стимулиране на служителите си за Коледа. Като броят им нарасна спрямо 2020 година, когато заради кризата с Ковид пандемията бонусите бяха силно ограничени. Малко над 10 на сто от фирмите обаче посочиха, че не предвиждат да раздават коледни бонуси на персонала заради негативните последици, нанесени от пандемията, показа допитване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Традиционно повече от половината дават на всички служители една и съща сума, а 35 на сто определят различно възнаграждение за всеки работник.

Заплатите не само не растат, но дори намаляват

И миналата година всяка трета фирма е давала до 200 лева. Между 200 и 500 лв. са определили 28% от работодателите, а 18% от мениджърите осигуряват допълнително възнаграждение от 500 до 1000 лв. Едва 12% от работниците могат да очакват коледен бонус от над 1000 лв., като процентът им намалява с около 2% спрямо 2020 г. В сравнение с 2020 г. намаля делът на лицата, които получиха бонус до 200 лв., и се увеличи този на персонала с коледна "честитка" в диапазона 200-500 лв. и 500-1000 лв.

Как е в чужбина

За разлика от българите, в Гърция и Германия работещите ги очакват сериозни коледни бонуси. Повечето хора, които работят в Германия на колективен трудов договор, средно ще получат по 2747 евро, пресмята Федералната статистическа служба, цитирана от DW. Това е ръст от 2,6 процента в сравнение с 2021 година. Повишението е доста по-ниско, съпоставено с ръста на инфлация в Германия, която през октомври достигна рекордните от 70 години 10,4 процента.

Какви обезщетения ни се полагат, ако работим на трудов или граждански договор

Коледните добавки ще бъдат изплатени на 88,5 процента от работещите на колективен трудов договор в Източна Германия и 85,7 процента в западната част на страната. Средната стойност в Западна Германия - 2768 евро - е по-висока от тази в Източна - 2611 евро.

Има сериозни разлики в сумите, които ще получат в различните браншове. Така работещите в сектора на нефтодобива, добива на природен газ и нефтопреработката ще получат между 5450 и 5504 евро. Най-малка коледна добавка ще бъде изплатена на работещите в сектора "Набиране и предоставяне на работна ръка" - 327 евро. Ниска е сумата и при заетите в тютюнопреработването - 564 евро.

Губим неползван отпуск от следващата година

От германския Институт за икономически и социални изследвания (WSI) пресмятат, че 54 процента от всички работещи ще получат коледни бонуси.

Правителството в Гърция пък задължи всички частни компании до 21 декември да изплатят на служителите коледни бонуси. Министерството на труда предупреди, че бонусите трябва да са в пари, а не в стоки.

Право на коледен бонус имат и работилите временно или на сезонна работа, което засяга и много българи, като те ще получат част от сумата в зависимост от месеците и работните дни, обясняват експертите. Българите, работили в Гърция през летния туристически сезон, също имат право на допълнителна сума преди коледните празници.

Служителите в държавния сектор също получават възнаграждение за края на годината.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм