20 лева на ден повече за болничен взима работещ в столицата, спрямо такъв в Благоевград. В София обезщетението за временна неработоспособност за общо заболяване е 52,55 лева средно на ден, докато в Благоевград то е едва 33,91 лева. Това показват данните на Националния осигурителен институт за първите шест месеца на тази година.

200 лева коледен бонус у нас, в Германия - 2700 евро

Причината са по-високите заплати, които получават хората в столицата, тъй като размерът на обезщетението при общо заболяване е процент от среднодневното брутно трудово възнаграждение, което получавате или среднодневния осигурителен доход под тавана от 3 400 лв., който вече е в сила от април тази година.

Така в София изплатената сума за един болничен лист е средно 341,68 лева, докато в Благоевград е 242,30 лева. В другите градове в страната обезщетението варира в доста по-малки граници и е около 40 лева. След София най-много пари взимат работещите в Стара Загора – средно по близо 49 лева на ден, и тези в София-област, Варна и Враца – по близо 45 лева на ден.

Кога може да получим 6 заплати при пенсиониране

На опашката, освен Благоевград, са и Хасково и Кюстендил, където за болничен се плаща съответно по 36,89 и 36,37 лева на ден. В 23 града работещите, които са в болничен,  взимат обезщетение под средното за страната, което е определено на 44,70 лева на ден, показват още данните на НОИ.

Интересното е, че мъжете в Стара Загора получават най-високи обезщетения за временна неработоспособност – средно по 55,43 лева на ден, докато столичани взимат по 53,72 лева. Не така стоят нещата при жените – в Стара Загора за болничен дамите са получавали по 42,63 лева, доста под това, което взимат жените в София – 51,67 лева на ден.

Могат ли да ви запорират цялата заплата или пенсия

На колко дни болничен имаме право 

Болничният лист се издава в деня, в който се установи временната неработоспособност. Изключение се допуска само когато заболяването се установи в деня, в който човекът е бил на работа, независимо от отработените часове, или след изтичане на работното му време. В тези случаи болничният, започва задължително от следващия календарен ден, независимо че той може да е неработен.

Заплатите не само не растат, но дори намаляват

Лекар или зъболекар могат да издадат болничен за не повече от 14 дни, ако говорим за непрекъснат срок. Ако и след това не оздравеете, трябва да се обърнете към комисия. Тя може да ви разреши непрекъснат отпуск за срок до 180 календарни дни и не повече от 30 дни еднократно. Лекарската комисия издава също болничните листове за престой в лечебно заведение без нощуване и медицинско лечение у дома.

Лекарят може да ви издаде и няколко болнични листове, но за не повече от 40 дни с прекъсване в една календарна година. 

Какви обезщетения ни се полагат, ако работим на трудов или граждански договор

Болният не може да откаже болничен лист. Ако лекуващият лекар или лекарската комисия са констатирали състояние на неработоспособност, но осигуреният откаже да му се издаде болничен лист, последният задължително се издава и служебно се изпраща на работодателя, където работи осигуреният. За да имате право на болничен, трябва да сте били осигурен за общо заболяване и майчинство за поне 6 месеца. 

Колко получаваме, ако сме болнични 

Първите 3 дни от болничния се заплащат от работодателя, като получавате 70% от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност. С промени в закона от „Продължаваме промяната“ сега предлагат дните, които се заплащат от работодателя, да бъдат намалени от три на два. Самите работодателски организации отдавна настояват да не плащат трите дни болничен, а това да се поема от НОИ. 

Все по-скъпо излиза да се пенсионираме

След трите дни, плащането за болничния вече е от НОИ и също е процент от брутната заплата на болния, като за общо заболяване получавате 80% от среднодневното брутно трудово възнаграждение, а при трудова злополука и професионална болест – 90%. Например, ако лекарят ви е дал 5 дни домашно лечение, а брутната ви заплата е 1000 лева на месец, дневното възнаграждение за месец с 21 работни дни е 47,6 лева. За първите 3 работни дни болнични ще получите от работодателя 33,32 лева на ден или общо 99,96 лева. За следващите 2 работни дни обезщетението се поема от НОИ, който трябва да Ви изплати 76,2 лева.

По-голямо увеличение на заплатите подготвят фирми

Не очаквайте да получите пари веднага. Цялата процедура по носене на болничния от работодателя и изплащането от НОИ отнема време.

Работодателят го носи в срок до 10-о число на месеца, следващ месеца на предаване от служителя, след което и ако няма други проблеми, ще получите плащане в срок от 10 работни дни след датата на предаване.  Така например, ако сте боледували в началото на октомври, е възможно да получите парите в началото на декември.

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм