Фирмите у нас планират по-голямо повишение на заплатите на служителите, показва Проучване на възнаграждения и придобивки – MERCER TRS 2022, проведено през септември сред 306 компании. Средното повишение за тази година на възнагражденията ще бъде с 9 на сто, а през 2023 г. – с 10 процента. Компаниите във високите технологии прогнозират увеличение от 10 на сто и през двете години, както и тези от търговията, докато фирмите от фармацевтичния сектор смятат да вдигнат заплатите с 5 на сто през тази и с 8 на сто през 2023 г. 

Mercer: Средно 7% ръст на заплатите у нас през 2022 г.

Данните показват още, че компаниите са склонни да дадат повече пари на служителите си спрямо това, което са планирали през май. Допитване тогава до 461 компании показва, че те са прогнозирали средното увеличение на заплатите за тази година да е със 7%, а през следващата - с 8 на сто.

И тогава по-голямо повишение на възнагражденията са планирали фирмите от високотехнологичния сектор – 8% през тази и 10% през следващата година. Във фармацевтичния сектор очакванията са били заплатите да бъдат повишени средно с 5% през тази година и с 8% през следващата. 

Губим неползван отпуск от следващата година

През 2022 г. спрямо миналата най-голямо увеличение има на заплатите в търговията – с 13,5 на сто, следвано от логистиката – с 8,6 на сто и високите технологии – със 7,8 на сто. В сферата на бързооборотните стоки възнагражденията са нараснали със 7,6 на сто, в производството – с 6,6 на сто, а в услугите и фармацията – с 5,6 на сто, показва още проучването. По дейности най-много се повишават заплатите на работещите ИТ – с 8,7% за година, инженеринга – със 7,5%, доставките – със 7,2 на сто и администрацията – със 7,1 на сто. 

Проучването сравнява и ръста на възнагражденията на отделни професии, които се срещат в почти всички фирми. През 2022 г. спрямо 2021 г. заплатата на програмистите расте с 14%, на счетоводителите – със 7 на сто, колкото и на специалистите човешки ресурси. С 6 на сто са се повишили заплатите на административните секретари, а на производствените мениджъри - с 5 на сто. 

Повишават ли се реално заплатите у нас

Колкото е по-висока позицията на човек, толкова е по-малко увеличението на заплатата му, обясни данните Стела Юлзари, старши консултант за Мърсър в България. Така например заплатите на изпълнителните директори са се вдигнали с едва 4 на сто за година. А през 2020 г. дори не са имали повишение. В три сектора има по-високо заплащане от средното – това са ИТ, където заплащането е с 36% над средното, изнесените услуги – с 16% над средното и фармацията – с 15%. В производството възнагражденията са със 7% по-ниски, а в търговията на дребно – с 10 на сто, показва още изследването. 

Близо 88% от фирмите имат бонусна система, за да насърчават служителите си, като 60% от бонуса зависи от индивидуалното представяне на работника. Бонусите растат спрямо заплатите, тоест колкото е по-висока позицията на служителя, толкова е по-висок бонусът, обясни Стела Юлзари.

Българите вярват на парите в брой

Така например бонусът на управителите на фирми е 28% от заплатата, а на висшия мениджмънт – 23%, но на служителите на оперативно ниво той е едва 10%. Най-често социалните придобивки, които фирмите дават, са допълнителни здравни застраховки. 73% осигуряват безплатен паркинг, 67 на сто – служебен автомобил, а 66% дават ваучери за храна. Сумата на ваучерите обаче расте заради инфлацията, показват данните на Мърсър.

Към края на май фирмите са давали средно по 80 лева като ваучери за храна, а през септември сумата вече е 100 лева. Средно компаниите дават на служителите по 600 лева на година за транспорт, бонусите за Коледа са по средно по 200 лева, а за Великден – по 120 лева. 

Вдигат таксите за теглене на пари

Инфлацията тревожи компаниите и те имат няколко варианта, за да компенсират служителите си. 40% от фирмите посочват, че ще увеличат бюджета си за 2022 г., а 21%, че ще разширят пакета си от придобивки за тях. Всяка трета компания пък увеличава стойността на ваучерите за храна. 19% вдигат заплатите на работниците си с процента на инфлацията, други 19 на сто дават извънредни плащания. 10 на сто планират да вдигнат заплатите на служителите по-рано от планираното през 2023 г. Не инфлацията обаче, а войната за таланти е основната причина фирмите да вдигат заплатите, коментира Юлзари. И допълни, че войната няма да бъде спечелена само с възнаграждения. 

Това показват и глобалните тенденции, които Мърсър изследва ежегодно в проучване сред изпълнителни директори, мениджъри човешки ресурси и служители в над 140 държави в света.

Как да се пенсионираме

Оцеляващите организации са въздействащите организации, които успяват да чуят думите и посланията на работниците и да допринесат с конкретни стъпки за тяхната реализация, обясни резултатите Татяна Добрева от Мърсър България.

Близо 80 на сто от служителите вярват, че компанията ще се погрижи за тях в пенсионна възраст. 96 на сто от мениджърите в компаниите са ориентирани около служителите, а 63 на сто са притеснени от наемането на правилните таланти. 66 на сто от ръководителите са притеснени от недостига на хора, а 89 на сто са загрижени от изтичането на таланти.

До 15 лева увеличение най-често взимат работещите пенсионери

Докато през 2020 г. имиджът на фирмата е причина номер 9 за служителите да останат или започнат работа в дадена компания, то през тази това е причина номер две. 96 на сто от служителите са готови да останат или да започнат работа, ако компанията стои зад ясна стратегия, която им гарантира устойчивост, показва още изследването.

Само 25% от мениджърите обаче бележат напредък в постигането на тази цел, подчерта Добрева. Като проблемът основно е за хората, работещи в дистанционна среда. Водещ приоритет за специалистите по човешки ресурси остават справедливите възнаграждения, но само един от трима проверяват вътрешната и външна справедливост при заплатите. 

Как хакери източват сметките ни и можем ли да се предпазим

Най-възрастните служители са притеснени, че ще отпаднат от пазара на труда. 55% от младите хора от поколението Z (родените между 1996 и 2009), са готови да напуснат. За смяна на работата са готови и 43% от по-възрастните от поколението Y (родени в периода 1980-1995), а най-малко склонни са от поколение X (родени между 1965 и 1979). Служителите остават на сегашното си работно място заради сигурността, гъвкавостта , конкурентните възнаграждения, като важни са и здравното и пенсионното осигуряване. Служителите от най-младото поколение се чувстват и най-малко разбрани, а бейби бумърите, родени между 1946 и 1964 г., се чувстват забравени.

Все повече компании възнаграждават придобиването на нови умения от персонала. Това, което мотивира хората да работят, е удовлетворяване на тяхната потребност да бъдат автори на това, което правят, обясни Татяна Добрева. 6 от 10 човека не биха започнали работа, ако фирмата не им осигурява гъвкавост. Според 64% от висшия мениджмънт договорите на свободна практика ще заместят трудовите договори. 

Кои пенсионери получиха най-голямо увеличение от 1 октомври

9 от 10 компании са загрижени заради повечето болнични и умората от дистанционната работа. Според служителите най-важно е да работят в здравословна атмосфера. 81 на сто от тях споделят, че са застрашени от прегаряне, като 3 от 10 жени и 2-ма от 10 мъже казват, че това се дължи на емоционални грижи. 89% от фирмите пък предлагат или поне планират да разработят инструментариум, за да помогнат на служителите си. 

Разминаване между очакванията на хората и фирмите има по отношение на новите знания. 91% от служителите казват, че са положили скоро усилия за придобиване на нови умения, в същото време обаче почти 100 процента от специалистите по човешки ресурси регистрират недостиг на критични умения. 86 на сто от компаниите правят връзка между възнагражденията и умения, но само 31 на сто от тях възнаграждават новите умения. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм