Има ли реален ръст на заплатите у нас, след като статистиката отчита непрекъснато повишение на възнагражденията? Доходите от труд у нас нарастват с двуцифрен темп през второто тримесечие на 2022 г., отчита Министерството на финансите в Месечния обзор за развитието на българската икономика. Средната работна заплата общо в икономиката се повишава номинално с 13,4% на годишна база, като ръстът се ускорява в сравнение с първите три месеца на годината, когато е бил 9,8% на годишна база.

Половината българи - без увеличение на заплатата

В реално изражение обаче средната заплата, дефлирана с ръста на инфлацията, не се променя спрямо предходната година, показват данните.

„Това на практика означава, че няма реален ръст на трудовите възнаграждения“, коментира за darik.bg Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“. „Не само това – то беше ясно още след първото тримесечие на тази година, че при този ръст на цените на горивата, направеното увеличение на минималната заплата и увеличението на заплатите, където го има, в частните фирми, няма как да компенсира това нарастване. Знаете, че в сряда беше обявено от НСИ, че инфлацията за август е 17,7%. А се твърдеше, че в края на годината тя ще бъде едноцифрено число“, допълни тя.

Какво да правим с парите си при инфлация: Кредит за имот или депозит

По думите й със сигурност хората, които получават по-ниски доходи, усещат по-висока инфлация, защото стоките от първа необходимост се увеличиха най-много. „Не са се увеличили толкова много цените на луксозните стоки, а на сиренето, киселото мляко и т.н. Виждате киселото мляко масово е на цена 1,50-1,60 лева, а допреди няколко месеца беше 90 стотинки. Виждаме какво се случва с цените на дървата за огрев, пелетите. Дървата стигат 180-200 лева, а пелетите от 300 лева миналата година, сега трудно могат да се намерят на 900 – 1000 лева. Всичко това се усеща много по-сериозно от хората с по-ниски доходи“, посочи Григорова. По думите й инфлацията от 17,7% е на едно средно потребление, изчислена от НСИ, но то не е показателно за масовия български гражданин.

Бедните българи плащат по-високи данъци от бедните германци

Как трябва да се повишат доходите

При това положение минималната работна заплата трябва да стане поне 50% от средната, смята Ваня Григорова.

Именно това препоръча и Европейският парламент, като прие закона за минималната работна заплата в ЕС, който трябва да задължи страните членки да "осигуряват достойни стандарти на живот и труд и да насърчават колективното договаряне за заплащането".

Младите пенсионери взимат с 900 лв. повече от най-възрастните

Какво на практика означава това – минималната заплата трябва да е поне 50% от средната в съответната страна. Държавите членки трябва да проверяват адекватността на законоустановените минимални заплати, като вземат предвид покупателната способност и разходите за живот, препоръчват още евродепутатите.

С 30 лева по-евтино е да заредите колата си в Република Северна Македония

Всяка страна в ЕС се изисква да насърчава колективното договаряне и да се бори с възпрепятстването на синдикалната дейност, а обхватът на колективното договаряне трябва да е 80%. Всички страни под този процент, сред които и България, ще трябва да изготвят план за действие в подкрепа на колективното договаряне и постигане на този обхват.

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм