Бедните българи плащат по-високи данъци от жителите на Германия и Великобритания например, които имат ниски доходи. Причината е, че у нас няма необлагаем минимум и хората на минимална заплата също дължат 10% данък върху доходите си.

Какво ще се случи с цените и заплатите след въвеждане на еврото

В повечето страни в Западна Европа има подоходно облагане, което означава, че богатите плащат по-висок данък общ доход, а най-бедните са освободени от него.

В България през 2008 г. беше въведен т. нар. плосък данък, което означава, че всички доходи, независимо от размера им, се облагат с една ставка, която е 10%. Различно се третират доходите от стопанска дейност на едноличните търговци, за които ставката е 15% и доходите от дивиденти – 5%.

Как ще бъдат преизчислени пенсиите от 1 октомври

Задължителната здравноосигурителната вноска у нас е 8%, но тя се разпределя между осигуряващия и осигурения в съотношение 60:40 или 4,8% за сметка на работодателя и 3,2% за сметка на работника.

Данъкът върху доходите се налага, след като се приспаднат осигуровките, тоест, данъчната основа се намалява с платените осигуровки.

В повечето европейски страни обаче е въведено прогресивно подоходно облагане.

До 300 000 евро стига цената на тристаен апартамент в София

Германия

В Германия данък общ доход е прогресивен, като започва от 1% и се покачва постепенно до 42% или за много високи доходи - до 45%. През тази година необлагаемият минимум е 10 347 евро. Данъчна ставка от 42% се прилага за доход над 57 051 евро по данни за 2020 година. За облагаем доход над 270 500 данъчната ставка е 45%.

Блокчейн и мястото му в новата дигитална ера

Общата вноска за социално осигуряване възлиза на около 39,8% от брутната заплата. Задължителната здравна вноска, която плащат германците, е 14,6% от месечния брутен доход. Като тя се дели поравно между работника и работодателя.

Сагата Terra: Как сривът на една екосистема разтресе крипто пазарите

Освен данък общ доход, всеки германец плаща и “данък солидарност” (Solidaritätszuschlag or "Soli"), който е до 5,5% от данък общ доход. Този данък беше въведен, за да подобри икономическата ситуация и инфраструктурата в източните региони на Германия. Но тази ставка не се плаща за първите 972 евро или 1 944 евро за семейни двойки.

Младите пенсионери взимат с 900 лв. повече от най-възрастните

Великобритания

Във Великобритания данъкът върху доходите отново е прогресивен. И тук има необлагаем минимум, който се определя за всяка данъчна година. За тази, например, той е 12 570 лири на година. За доходи между 12 570 и 50 270 лири данък общ доход е 20 на сто, а от 50 270 до 150 000 лири – 40%. Над тази сума данъкът става 45 на сто.

Осигуровките също са различни и зависят от дохода. Те дават достъп до определени помощи, включително държавна пенсия. При наетите лица те се приспадат директно от заплатата, докато при самонаетите се плащат наред с данъците след подаването на годишната данъчна декларация. При доход до 8840 лири на година осигуровката е 0%, при доход от 184 01 лири до 967 лири на седмица тя е 12 на сто, а над 967 лири на седмица става 2 процента.

Банки вдигат таксите в разгара на лятото

Франция

На въпроса „Какъв е данъкът върху доходите във Франция?" не може да се отговори конкретно, тъй като страната е установила прогресивна скала, поради което различните групи от населението плащат различни суми, като диапазонът варира от 0% до 56%.

Например, за семейни и за хора с деца данъците са по-ниски. Преди да се определи базата за изчисляване на данъка върху доходите на физическите лица, се приспадат всички разходи, които не подлежат на облагане. Сред тях са разходи за образованието на децата, медицинските грижи, разходите за осигуряване на членове на семейството, които нямат източник на доходи, и т.н. Дължимите данъци във Франция не се удържат от месечните възнаграждения. Данъчното облагане е основано на принципа на деклариране на доходи от страна на работещите. Те сами плащат своите данъци в съответните служби. Работодателят не удържа пари и не поема отговорността за плащане на данъци.

Половината българи - без увеличение на заплатата

Румъния

Най-близо до нас е данъчната система на Румъния. Плоският данък върху доходите там е въведен през 2005 г., като ставката му първоначално е 16%, а от 2018 г. беше намалена на 10%. Същевременно има и някои изключения, например, заплатите между 3000 и 30 000 леи в строителния сектор са освободени от данък, а работещите в микропредприятия плащат данък между 1 и 3 процента от приходите. Дивидентите пък се облагат с 5 процента.

Възрастните британци взимат на седмица близо една наша минимална пенсия

Гърция

Далеч по-различно е облагането на доходите в Гърция. Там също е въведена прогресивна скала, като доходите до 20 000 евро се облагат с 22%, от 20 000 до 30 000 евро – с 28%, от 30 000 до 40 000 евро – с 36%, а над 40 000 евро ставката е 44%. Доходите на юридическите или физическите лица, занимаващи се със селскостопански дейности, се облагат с отделен данък от 24% и авансово плащане на данък от 100%. Изключение има за новите фирми със стопанска дейност за първи път, за които авансовото плащане е 50%. Данъчните ставки, приложими за доходите от недвижими имоти, варират от 15% до 45%. И накрая, с бизнес данък от 400 до 1000 евро се облагат физически лица с търговска дейност.

Неравенство сред пенсионерите: Мъжете са по-богати от жените

Испания

Данъчната година в Испания следва една календарна година - тя започва на 1 януари и приключва в края на декември. Данъците се разделят на два вида: общ доход и доход от спестявания. Следователно, няма значение дали печелите от бизнес или имате пари в банка - тази сума се облага. Данъчната ставка в Испания е прогресивна и зависи от това колко ще получите. Тя е определена на 24% за доход до 17 707 евро, 28% за доход от 17 707 евро до 33 007 евро, 37% за доход от 33 007 евро до 53 407 евро и 43% за доход над 53 407 евро. За най-ниските доходи до 6 000 евро ставката е 19%.

Корпоративният данък в Испания варира от 25 до 30% и зависи от региона, в който е регистрирано дружеството, като най-висок е процентът в Навара. Преференции ползват фирмите, които току-що са започнали своя бизнес, както и нерентабилни компании, които за годината не са получили никаква печалба. В този случай държавата обикновено ги освобождава от данъци.

Криза за жилища, средната цена в София стига 1600 евро на квадрат

Люксембург

В държавата с най-високи заплати в ЕС - Люксембург - ставките на данъка върху доходите на физическите лица са прогресивни и стигат до 38%. Хората с доходи до 11 265 евро обаче не дължат данък. За тези с доход от 11 265 до 13 171 евро ставката е 8,2 на сто, а за горницата до 15 077 евро се дължат 2,05 на сто. Най-висок е данъкът за доходите над 39 885 евро – 38,9 на сто.

Българи закриват влоговете си в банките

Бедните българи плащат по-високи данъци от бедните германци. Снимка: Unsplash

Какъв ДДС се събира в различните държави?

В България ставката на ДДС е 20%, като намалена ставка от 9% се прилага за ресторантьорски и кетъринг услуги и доставката на книги, детски храни, пелени и други хигиенни артикули и настаняване в хотели, както и върху цените за доставки на централно отопление и на природен газ. Нулева ставка беше приета за доставка на хляб и брашно.

Основната ставка ДДС у нас е колкото в Австрия, Великобритания, Естония, Словакия и Франция. По-нисък данък плащат в Румъния – 19%, в Малта – 18%, Кипър – 19% и Германия – 19 на сто. Унгария е държавата членка, прилагаща най-високата ставка на ДДС - 27%. В Дания, Швеция и Хърватия данъкът е 25 на сто, а в Гърция и Финландия – 24%.

С 30 лева по-евтино е да заредите колата си в Република Северна Македония

Държавата членка с най-ниска ставка на ДДС е Люксембург - 17%. Повечето държави имат и намалена ставка на ДДС, която най-често се прилага за храни, лекарства или книги.

Във Франция се прилагат четири ставки - стандартната ставка на ДДС е определена на 20%, но има и намалената ставка от 10% е за непреработени селскостопански продукти, дърва за огрев, някои услуги за настаняване и къмпинг, панаири и шоу програми, входни такси в музеи, зоопаркове, пътнически транспорт, третиране на отпадъци и кетъринг. Намалената ставка от 5,5% има за повечето хранителни продукти, такива за женска хигиена, оборудване и услуги за инвалиди, книги, абонаменти за газ и електричество, доставка на топлина от възобновяеми енергийни източници, доставка на храна в училищни столове, билети за развлечения и кино. Специалната ставка от 2,1% е запазена за лекарствата.

В Гърция данък върху добавената стойност (ДДС) е 24%, но някои стоки и услуги като лекарства и настаняване в хотел, са с намалена ставка съответно 13% и 6%. Стандартният размер на ДДС в Румъния е 19%, като съществуват и намалени ставки, например 9% за водоснабдяване и канализация, доставка на храна, за храни и безалкохолни напитки, за лекарства, хотелски нощувки, а 5% е ставката за ресторанти и кетъринг услуги, вестници, книги, учебници, достъп до спортни и културни обекти и събития, определени видове ново жилищно строителство и др. В Германия стандартната ставка на ДДС е 19%, но за основните хранителни стоки, спортните и културни събития ставката е 7%.

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм