Пенсионерите във Великобритания получават на седмица почти колкото взимат, но на месец, българските пенсионери, които са на минимална пенсия. От 1 юли минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст у нас стана 467 лв. в резултат на увеличението от 10% и включването на добавката от 60 лева към пенсиите, средната нарасна до 666 лв. Социалната пенсия за старост пък беше повишена на 247 лв. Във Великобритания пълният размер на държавната пенсия през 2022-23 г. е £185,15 на седмица или 425 лева, което прави £9627,80 на година или 22 121 лева. От април тази година държавната пенсия в страната беше повишена с 3,1 процента, което означава, че хората взимат допълнително £289,50 на година. Държавна пенсия може да бъде поискана от мъже, родени на или след 6 април 1951 г., и жени, родени на или след 6 април 1953 г.

Как ще бъдат преизчислени пенсиите от 1 октомври

Колко точно ще получи всеки зависи от неговия осигурителен стаж, когато достигне възрастта за държавна пенсия. За да получи пълната сума, човек трябва да е плащал вноски 35 години.

Ако решат да отложат пенсионирането си, британците могат да получат увеличение на пенсията, като тя нараства с 1% за всеки 9 седмици, които отлагат, или около 5,8% за всяка пълна година.

Половината българи - без увеличение на заплатата

Пенсионната система на Обединеното кралство традиционно е високо класирана в света. Въпреки това неотдавнашният глобален пенсионен индекс на Mercer в Мелбърн показа, че Обединеното кралство пада до 15-о място, при 10-о преди години.

Снимка: Getty Images

В Холандия, например, държавната пенсия възлиза на 1244 евро за самотно живеещи хора и 838 евро за хора, които живеят заедно или са женени.

Какво ще се случи с цените и заплатите след въвеждане на еврото

Високите пенсии в Гърция също вече са в миналото. Държавната пенсия не зависи от дохода и следователно е еднаква за всички (с условието да са плащали вноски в продължение на 20 години, но и да са живели в Гърция 15 години). Тя е 384 евро на месец или 750 лева. Една пета от пенсионерите в страната разполагат с по-малко от 500 евро месечен доход. По данни на статистиката като следствие от съкращенията, предприети от 2012 година насам, нивото на средните пенсионни доходи е спаднало от 80% на 51%. В същото време правителството на предишния премиер Алексис Ципрас вдигна пенсионната възраст. В началото на новия век гърците можеха да се пенсионират на 57 години, а междувременно средната пенсионна възраст е около 67 години – т.е. е дори по-висока, отколкото в Германия.

До 300 000 евро стига цената на тристаен апартамент в София

Тази година донесе по-високи пенсии за румънците. От януари минималната работна заплата в страната стана 2550 леи (515,21 евро) брутно, отчитайки растеж от 10,8 процента спрямо тази от 2021 г. Пенсионният пункт, от който се определят пенсиите, се увеличи с 10 процента до 1586 леи (320,44 евро), а минималната социална пенсия се увеличи на 1000 леи (202,04 евро) или малко над 400 лева.

В Германия пенсиите се определят по сложна формула. Ако при навършване на пенсионна възраст или при невъзможност за работа поради инвалидност хората имат доход под определения, например за 2020 г. той е 865 евро, имат право да получават надбавката Grundsicherung. Размерът на надбавката зависи от конкретната ситуация и варира от 389 до 432 евро. В допълнение към тази сума, такъв човек получава пари за жилище, отопление, както и за плащане на ремонти и някои други нужди на базата на реални разходи. Средният размер на действително изплатена пенсия в Германия може да се намери от официалните данни на Федералната система за пенсионно осигуряване. Данните за средната пенсия в Германия се публикуват индивидуално за федералните провинции Западна и Източна Германия. Към 31 декември 2019 г. средният размер на изплатената пенсия за осигурителен стаж и възраст (след приспадане на социалните такси) в Западна Германия е 1169 евро за мъжете и 700 евро за жените. Средната пенсия за мъжете и жените е 910 евро на месец. Тази година германското правителство одобри най-голямото увеличение на пенсиите в страната от десетилетия. В бившите провинции на Западна Германия пенсиите се повишиха с 5.35 процента от 1 юли, а в провинциите, попадащи в Източна Германия преди 1990 г., увеличението е с 6.12 процента. За източните германски региони това е най-силният ръст в доходите на пенсионерите от 1994 г., докато в западните - от 1983 година. Изготвеният от германския социален министър Хубертус Хайл законопроект предвижда и увеличение на пенсиите за лицата с намалена работоспособност. Около 3 милиона души, разчитащи на този вид пенсия, трябва да получават увеличение в дългосрочен план. От юли 2024 година те могат да получават добавки към пенсиите си до 7.5 процента. Хайл също така планира да възстанови т. нар. "фактор на догонване" в германската пенсионна система. Пенсиите в Германия се коригират всяка година на 1 юли в зависимост от нивото на средните заплати за страната. Ако заплатите паднат, пенсионната гаранция предотвратява и падането на пенсиите за старост, като в такъв случай няма увеличение на възнаграждението за прослужени години, както беше през 2021 година.

Русия

Въз основа на последните налични данни на Росстат средната пенсия в Русия за 2022 г. е 16 884 рубли или близо 570 лева. Средната за инвалидност е 11 133 рубли, за старост - 18 084 рубли, а социалната - 10 195 рубли или 343 лева. Има обаче сериозни разлики в пенсиите в различните региони на Русия. Най-високи са пенсиите в Камчатски край – средно 24 856 рубли, Ненецки автономен окръг - 25 516 рубли, Чукотски автономен окръг - 27 842 рубли, а най-ниски в Дагестан - 12 627 рубли. За съжаление, за обикновените пенсионери показателят за средния размер на пенсиите няма практическо значение. Те не могат да поискат увеличение или каквото и да е допълнително плащане, ако пенсията им е под средната за региона или страната. Също така не могат да се преместят в друг регион, където средната пенсия е значително по-голяма.

Банки вдигат таксите в разгара на лятото

В момента минималната работна заплата в Турция възлиза на 250 евро на месец, а минималната пенсия се равнява на около 140 евро. Съобщено бе, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли. Максималната пенсия в Република Турция е 10 000 турски лири или 550 евро по сегашен курс. По правило такива пенсионни обезщетения се получават от пенсионери, работещи в държавния сектор (кметове, ръководители на администрации, министри и др.). За турски граждани с докторска степен средната пенсия е 8000 турски лири. В допълнение към пенсията, всички държавни служители получават еднократно плащане между 30 000 и 80 000 лири при пенсиониране в зависимост от заеманата длъжност.

Във Франция пенсиите се вдигат със задна дата от 1 юли, реши преди дни френският парламент. Депутатите гласуваха увеличаване на социалните помощи и пенсиите с 4 процента в рамките на първото четене на законопроект за покупателната способност, предаде Франс прес. Освен пенсиите, това включва семейните помощи, надбавките за възрастни с увреждания и социалните студентски стипендии. Френската система за социално подпомагане е разработила 35 пенсионни плана. В страната има минимален и максимален размер на основната част от пенсионното обезщетение. През 2021 г. минималната пенсия е 636,56 евро/месец, а максималната 1688,50 евро. По време на предизборната кампания Еманюел Макрон предложи минималната пенсия да се увеличи до 1100 евро.

Французите могат да получат и допълнителни суми към основната пенсия, ако са изпълнени специфични условия. На практика никой от пенсионерите не получава само минималната пенсия. За тези, които нямат достатъчно стаж, получавали са малки доходи или имат увреждане, се предоставят различни допълнителни плащания. Най-често срещаните са Помощта за солидарност за старост (ASPA) и Помощта за инвалидност (ASI).

Поради допълнителните плащания, средната пенсия във Франция за човек, който е работил достатъчен брой години, е приблизително 1000 евро на месец.

На Балканите

На Балканския средните пенсии са най-високи в Хърватия и Черна гора, а най-ниски - в Босна и Херцеговина и Сърбия, показа проучване с данни към средата на миналата година.

Много пенсионери в страните от Западните Балкани принадлежат към тази част от населението, което живее в тежка социално-икономическа ситуация, а тя се влошава с всяка изминала година.

По данни на държавните институции в Хърватия средната пенсия за миналата година възлиза на 2 802 куни, или 373 евро, което е с над 20 процента повече от 2013 г., когато е бил 310 евро.

Втора в класацията е Черна гора, където пенсионерите получават средно 293 евро на месец. Данните на Фонда за пенсионно и инвалидно осигуряване показват, че средната пенсия в страната през август 2021 г. е била 293 евро, а в нея живеят 114 131 пенсионери. Средната пенсия в Черна гора е нараснала с 5,3 процента спрямо 2013 г., когато е била 278 евро.

Средната брутна заплата в Черна гора през 2021 г. е била 795 евро, а нетната е възлизала на 532 евро, според данни на Националния статистически институт.

В Северна Македония - според Асоциацията на пенсионерите, средната изплатена пенсия през миналата година е била в размер на 255 евро (15 705 македонски денара), което е със 77 процента повече отпреди осем години, когато едва е достигала 144 евро.

В Сърбия, по данни на Републиканския фонд за пенсионно и инвалидно осигуряване, средната пенсия е била 29 368 динара, почти 250 евро.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм