Цените на тристайните апартаменти варират от 120 000 евро до 300 000 евро, като това зависи от състоянието на имота, района, в който се намира, етапа на строителство, дали има включено паркомясто и т.н. Това показва анализ на пазара на имоти у нас през второто тримесечие на тази година на Arco real estate. Въпреки високата цена тристайните апартаменти остават най-търсени, следвани с много малка разлика от двустайните.

ЕК: Инфлацията в България е 12,5%

По данни на Агенцията по вписванията сделките за имот с две спални също варират в широк диапазон, като цените са от 87 000 евро до 165 000 евро, отново в зависимост от местоположението и състоянието на имота.

Йелън: Руската война в Украйна е най-голямото предизвикателство пред световната икономика

Най-търсените квартали за покупка на жилище в София са „Малинова долина“, „Манастирски ливади“, „Бояна“, „Лозенец“, „Център“, „Овча купел“. Хората, които имат по-малък бюджет, търсят апартаменти в по-достъпни квартали като „Левски“, „Сухата река“, „Надежда“ 1 и „Надежда“ 2, „Люлин“ 5, 6, 8 и 9.

На пазара се предлагат най-много монолитни жилища в етап на строеж. Причината - в много райони на София тече строителство на нови сгради, като част от тях са цели комплекси, които освен модерно и функционално жилище, предлагат на купувачите и голям набор от услуги и облагородени зелени пространства около самите сгради. Според данни на агенцията най-активно е предлагането на апартаменти в кварталите „Малинова долина“ (1300 – 1800 евро/кв.м), „Манастирски ливади-изток“ (1200 – 1800 евро/кв.м), „Кръстова вада“ (1600 – 2200 евро/кв.м).

Тръмп за изменението на климата: Ще имаме малко повече имоти с изглед към океана

Запазва се интересът към търсенето на къщи и парцели за строителство на къщи в покрайнините на София. Цените започват от 200 000 евро и надхвърлят 1 000 000 евро в зависимост от района, в който се намира имотът и състоянието му. Най-скъпи остават кварталите „Драгалевци“, „Симеоново“, „Бояна“, гр. Банкя, а също така и селата Лозен, Панчарево, Бистрица и др.

В малко по-отдалечени от столицата райони могат да се намерят и по-евтини къщи, но те съответно са по-стари, неподдържани и се нуждаят от основен ремонт. Районите, в които се намират, невинаги са облагородени с всички удобства, от които клиентите се нуждаят и търсят, обясняват брокерите.

Цените на парцелите също варират в много широки граници от 30 000 евро до 200 000 евро в районите около София, а в самия град са и значително по-високи като могат да достигнат цени до 800 000 – 1 000 000 евро.

Според експерти ситуацията при пазара на недвижими имоти през второто тримесечие на 2022 г. не се е променила много спрямо първото. Продължава да се говори за успокояване и нормализиране на пазара, въпреки фактори като поскъпването на строителните материали, а в последно време и техния дефицит, поради това, че се внасят предимно от Украйна и Русия.

Според строителните предприемачи това допринася за покачването на цените на недвижимите имоти, тъй като се търсят други алтернативи. По данни на Камарата на строителите средно цените на строителните материали са се повишили с около 30%, като има определени материали и суровини, които са поскъпнали с над 100%.

Още един основен фактор за поскъпване на жилищата е очакваното в последно време повишаване на лихвите по ипотечните кредити. Съветът на банковите регулатори, в това число и на Европейската централна банка, е да започнат да се вдигат лихвите, а това ще оскъпи всеки един кредит.

Какво ще се случи с цените и заплатите след въвеждане на еврото

По данни на "Евростат" България е на 17-о място в Европейския съюз по поскъпване на жилищата в края на 2021 г. Според последния макроикономически анализ на една от големите банки у нас също може да се говори за охлаждане на пазара след пика през 2021 г., когато броят на сделките и цените на жилищата на места отбелязаха двуцифрени ръстове. Анкета на Министерство на финансите пък показва, че според кредитните посредници цените на жилищата ще продължат да се вдигат, но това ще става по-бавно, отколкото през изминалата година.

Спрямо първото тримесечие на 2022 г. през второто се забелязва ръст при броя на сделките с имоти, отчетени в Агенция по вписванията. В София са вписани с 34% повече сделки отколкото през първите три месеца от годината. Ръст се наблюдава и в двата големи морски града, като в Бургас увеличението на сделките е с 35%, а във Варна – с 25%. За разлика от началото на годината, към настоящия момент в Пловдив се наблюдава ръст от 5079 вписани сделки. За сравнение през първото тримесечие във втория по големина град в България даже се наблюдаваше лек спад от 3% спрямо същия период на миналата година. Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през второто тримесечие на 2022 г. бележи ръст от 4% спрямо същия период на миналата година.

По предварителни данни на НСИ към месец май 2022г. въведените в
експлоатация новопостроени жилищни сгради общо за страната са 1206, като за София (столица) са 162, за Пловдив – 147, Варна – 130 и Бургас – 122. Въведените в експлоатация новопостроени жилища пък са 4299 общо за страната, като София (столица) бройката е 1250, в Пловдив са 316, Варна – 596, а Бургас – 588.

Пловдив

През второто тримесечие на 2022 г. пазарът на имоти в Пловдив е
доста динамичен и цените на жилищата там продължават да се покачват. Търсенето надвишава предлагането на имоти. Голям е броят на издадените разрешителни за строеж през изминалата година, но едва при 60% от тях започва строителство, тъй като според някои източници има проблем с
финансирането.

Най-търсени в Пловдив са двустайните апартаменти. Средните цени на жилищата са около 1000 евро на кв. м, а в центъра достигат и над 1300 евро на кв. м. При новото строителство и сделките „на зелено“ цените на имотите са в много широк диапазон – от 650 до 1500 евро на кв. м Предпочитаните райони в града са кварталите „Каменица“, „Кършияка“, „Смирненски“ и „Западен“. Най-активно остава предлагането в районите „Христо Смирненски“ (900 – 1400 евро/кв.м), „Кършияка“ (950 – 1500 евро/кв.м), „Кючук Париж“, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 800 – 1000 евро кв.м и от 1100 до 1200 евро/кв.м., като завършени, „Западен“ (850 – 1200 евро/кв.м). Все по-засилено е търсенето на къщи в близост до околностите на Пловдив. Предимно се търсят имоти на 10 км от града на цена около 80 000 евро. Купувачите са предимно млади хора от IT сектора, които могат да работят дистанционно.

За първи път от две десетилетия: 1 евро е 1 долар

Предпочитани са селата Труд, Белащица и др. Усвоените жилищни кредити през първото тримесечие на тази година в Пловдив са с 36% повече спрямо същия период на изминалата година, а средният размер на кредита се е повишил с 8%. Купувачите в Града под тепетата предпочитат по-големи жилища – с
три и повече спални, както и завършени имоти.

Ваканционни имоти

И през второто тримесечие от годината при пазара на ваканционни имоти
продължава положителната тенденция все повече българи да инвестират парите си в имоти, намиращи се на морските ни курорти. Купувачите влагат предимно с лични средства, като целят да спасят спестяванията си от инфлацията или използват частично банково кредитиране. Основната цел вече е имотът да се ползва като второ жилище, което да служи за почивка, а не толкова с инвестиционна цел - да бъде отдавано под наем. Едно от основните изисквания на клиентите е да няма такса обслужване, а районите, които са предпочитани от българските граждани, са предимно по Южното Черноморие. Търсят се най-вече студиа и двустайни апартаменти, за предпочитане напълно обзаведени и готови за живеене, като на повечето места цените вече минават психологическата граница от 1000 евро/кв.м.

Крайните цени на двустайните апартаменти варират между 35 000 и 65 000 евро, като тези цифри могат да са и по-високи в зависимост от големината, местоположението и вида на имота. Според експертни данни поскъпването при ваканционните имоти за последната година е между 15 и 30%, а основания за това са поскъпналите строителни материали, активното търсене на този вид имоти и др. Цената на самото жилище се определя и от
района, в който се намира то, както и от местоположението му – по
традиция имоти с гледка към морето или на първа линия са по-скъпи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм