Обменният курс на еврото падна точно до 1 долар, както се очакваше. С това така обсъжданият „паритет“ е достигнат. През последните 12 месеца европейската валута е паднала с 15 процента спрямо американската, пише TCE.

Отслабването на еврото е огледален образ на все по-силния долар. За разлика от Европейската централна банка, Федералният резерв повишава лихвените проценти с агресивни темпове. В резултат на това доходността на държавните облигации на САЩ е по-висока от тази на европейските облигации. Инвеститорите се насочиха към долара.

Рублата продължава да поскъпва, достигна близо петгодишен максимум

Падане на еврото до 1 долар не е виждано от края на 2002 година. Еврото влезе на пазара през 1999 г. и достигна своя връх от около $1,58 през март 2008 г.

Доларът като убежище

Според старши мениджър еврото може да падне до 0,90 долара, ако Европа започне да разпределя енергията. Въпреки това той отбеляза, че това не е неговият основен сценарий, пише Bloomberg.

Турският финансов министър прогнозира инфлация под 50% тази година и около 20% догодина

Джордж Саравелос, експерт по обменните курсове в Deutsche Bank, очаква еврото да падне до $0,97 или дори $0,95. Според него зелените пари са стабилни, защото инвеститорите смятат американската валута за сигурно убежище по време на бурни икономически времена.

Ако Европа и САЩ изпаднат в рецесия през третото тримесечие, тъй като Федералният резерв продължава да повишава лихвените проценти, тези нива могат да бъдат достигнати“, цитиран е той от бизнес медията Си Ен Би Си.

Защо до шест месеца 1 евро „неизбежно“ ще струва 1 долар

Това е първият път, когато еврото пада и не чуваме сивата мелодия на грамофона, която иска падането на еврото да благоприятства износа. Защо? Защото еврозоната трябва да внася огромни количества храна и енергия, за да се храни и отоплява. Колкото по-ниско е еврото, толкова по-скъп става този масивен внос...

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм