Светът на криптовалутите се разрасна чувствително в рамките на последните две години.

За съжаление, с неотдавнашния срив на крипто пазара, хората отново се сблъскват със суровата реалност, че в основата на значителна част от крипто проектите има много неясноти.

Terra Luna и TerraUSD, монети на блокчейн екосистемата на Terraform Labs, основана от Даниел Шин и До Куон през януари 2018 г. попаднаха на фокус в последно време. Абсолютният срив на екосистемата подейства като катализатор за влошаващите се пазарни настроения, най-вече защото повечето инвеститори си мислеха, че стабилната монета и алткойнът ще бъдат устойчиви инвестиции.

Какво е стабилна монета?

Важно е да се има предвид предназначението на стабилните монети - те трябва да са направени така, че да бъдат "стабилни" във всеки смисъл на думата. Тяхната стабилност е възможна, защото са плътно обвързани с традиционна фиатна валута като щатския долар или със стока като златото.

Стабилните монети предлагат бягство от волатилността, която виждаме при повечето криптовалути. Това ги прави практични и рентабилни за извършване на трансакции с крипто.

Сигурен начин за покупка, продажба и обмен на криптовалути е платформата xChange.bg, която дава шанс на българския потребител да получава фиксиран и стабилен пасивен доход, търгувайки с дигитални активи с минимален риск.

Възходът на Terra

Компанията на До Кuон, Terraform Labs, набра над $200 милиона от инвестиционни фирми като Lightspeed Venture Partners и Galaxy Digital, за да финансира криптопроекти, изградени в екосистемата им. Дори и тогава много хора подлагаха на въпрос сигурността и надеждността на технологията на Terra Luna.

Общата стойност на LUNA се изстреля до над $40 милиада, създавайки трескаво вълнение, което обхвана търговци и основатели на стартъпи, включително богати инвеститори.

Terra Luna стана известна през декември 2021 г., когато стойността на всяка монета започна да се покачва стремглаво - от $5 до най-високата стойност от $116 през април тази година.

Падението на Terra

Куон предполагаемо се целеше да създаде децентрализирана система, която в крайна сметка ще се управлява сама.

TerraUSD е алгоритмична стабилна монета, която се опитва да поддържа същата стойност като щатския долар, като използва сложен механизъм със свързана криптовалута, която се нарича Terra Luna (или просто Luna). Докато 1 TerraUSD винаги трябва да струва точно 1 USD, стойността на Luna може да се колебае. Вместо да поддържат резерви, TerraUSD разчита на алгоритми, които поддържат цената на стабилните монети подобно на централната банка, която контролира цената на фиатната валута, като контролира предлагането на парите.

Когато цената на стабилните монети се повиши твърде много, алгоритмите им изсичат повече токени, за да намалят цената им - или обратното, ако цената падне твърде ниско. Всички тези ходове са кодирани в смарт договори на неговия блокчейн, които се изпълняват автоматично при определени условия. По същество TerraUSD използва Luna като противотежест, за да поддържа обвързаността си с долара.

Това, което причини срива, е програмата за кредитиране на LUNA, наречена Anchor, която обещаваше годишна процентна доходност (APY) от почти 20%. Важно е да се подчертае, че това е безумно висок и абсолютно неустойчив процент. Това привлече вниманието на много инвеститори. В един момент 75% от монетите TerraUSD бяха заложени в Anchor.

Нещата обаче се обърнаха, когато големи количества TerraUSD внезапно бяха изтеглени от Anchor, предполагаемо въз основа на слуха, че Terra променя фиксирания лихвен процент от 20% на променлив. Това предизвика паника сред инвеститорите, които започнаха да продават своите Terra токени и да ги разменят за други стабилни монети.

По-голямата част от хората тогава започнаха да обменят TerraUSD за Luna. В крайна сметка предлагането на Luna скочи и цената ѝ падна драстично под 1 USD. Тъй като все повече хора разпродаваха монетите си, балансиращият механизъм спря и двете монети - Terra и Luna - се сринаха.

Само седмица преди UST да изгуби обвързаността си с щатския долар, Куон непрекъснато споменаваше в интервюта и в Twitter (NYSE:TWTR), че неговата монета TerraUSD никога няма да стане нестабилна. Последвалите събития доказват, че съдбата има чувство за хумор.

Последствията от срива

Сред инвеститорите цареше страх и паника, след като стойността на Terra Luna падна под $1. Сривът на мрежата на Terra струваше на инвеститорите $40 милиарда.

Няколко крипто борси, като например Binance, спряха търговията с монетите на Terraform Labs.

По-късно повече от 2 000 инвеститори подадоха колективен иск срещу До Куон, а Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ започна собствено разследване за потенциално пране на пари.

Продължаващото разследване на срива на Terra/Luna в Южна Корея също се води от специален отдел за финансови престъпления, като прокуратурата в Сеул забрани на бивши служители на Terraform Labs Pte. Ltd. в Южна Корея да напускат страната.

След имплозията на Terra Luna виждаме как много правителства са засилили инициативите си за съставяне на смислени регулаторни рамки за крипто.

Някои хора от бранша смятат, че технологията на алгоритмичните стабилни монети е обещаваща и с течение на времето може да преобрази света на финансите. Те смятат, че изгарянето на проекта дава възможност за намаляване на риска и проектиране на по-стабилни системи, които ще издържат на екстремни икономически сътресения. Други смятат, че този подход никога повече не трябва да се използва.

В този случай може би е редно да се вслушаме в думите на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя призова хората да не отбягват напълно криптовалутите след срива на алгоритмичната стабилна монета Terra USD (UST) и криптовалутата Terra (LUNA) на годишната среща на Световния икономически форум в Давос миналия месец.

Автор: Андрей Кунев, cryptodnes.bg

Още за криптовалути четете тук: Блокчейн и мястото му в новата дигитална ера