Румънският Национален институт за изследване и развитие на информатиката на Румъния обяви, че ще стимулира приемането на Web3 в страната с пускането на платформа за търговия с незаменими токени. 

Институционалната NFT платформа, наречена ICI D|Services, вече е онлайн и има за цел да свърже институциите и потребителите в частния и публичния сектор, съобщават от Darik Business Review

Платформата представлява NFT пазар, позволяващ на публични и институционални потребители да създават, управляват и търгуват с незаменими токени.

Мъск смени логото на Twitter с меме

През последните пет години Държавният институт за изследване и развитие на информатиката се фокусира основно върху научноизследователска и развойна дейност, но напоследък насочва вниманието си към изследване на блокчейн и Web3 технологиите.

Координаторът на блокчейн лабораторията на института Пол Никулеску-Мизил Георге коментира, че NFT са придобили значителна популярност през последните години поради способността им да създават уникални цифрови активи, които имат различни приложения.

Това ги прави ценни и за институциите, откъдето се зародила и идеята за държавната NFT платформа в края на 2021 г.

Институцията започва да разработва и внедрява архитектурата на пазарната система в партньорство с MultiversX в средата на 2022 г., което е първият стратегически проект с доставчика на блокчейн инфраструктура.

За първи път в историята къща беше продадена като NFT

Партньорството включва и разработване на децентрализирана система за имена на домейни (DNS) и екосистема на домейни от първо ниво (TLD), обяснява изпълнителният директор на MultiversX Бениамин Минку.

Проектът е подкрепен от румънското Министерство на изследванията, иновациите и цифровизацията.

„Нашият институт иска да създаде мост между младите поколения и ценностите на обществените институции, създавайки комфортна зона за взаимодействие с дигиталното пространство“, казва Георге.

Платформата стартира с пет уникални NFT колекции, разработени в сътрудничество с видни румънски спортисти, организации и институции.

Сред тях са Румънският олимпийски и спортен комитет, 18-годишният световен рекордьор в плуването на 100 метра свободен стил Дейвид Поповичи, румънската информационна агенция Agerpres, националната филателистка организация Romfilatelia и Централната университетска библиотека в Букурещ.

Възможно ли е биткойнът да тества нови върховe и да достигне $100 000 тази година?

Георге вярва, че подкрепата на румънското правителство за иновативни проекти, като ICI D|Services, повишава икономическия потенциал на страната чрез генериране на нови потоци от приходи и насърчаване на икономическия растеж, както и култура на иновации и предприемачество.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм