Биткойнът поскъпва с близо 70% от началото на годината, а инсайдъри от индустрията на критповалутите остават оптимистично настроени, като един от тях заявява пред CNBC, че цената на най-популярната дигитална валута може да достигне нови върхове, пишат от Darik Business Review 

Цената на биткойна достигна най-високото си ниво от 68 990.90 долара през ноември 2021 г. Оттогава тя падна с около 60%.

Как да изберем крипто борса или посредник за закупуване на криптовалути?

Маршъл Биърд, главен стратегически директор в щатската борса за търговия с криптовалути Gemini, заяви, че цена от 100 000 долара е възможност за биткойна.

“Смятам, че биткойнът вероятно ще достигне ново рекордно високо ниво тази година,” казва Биърд, допълвайки, че 100 000 долара е “интересно число.”

Биърд смята, че ако биткойнът достигне предишното си рекордно високо ниво от близо 69 000 долара, “оттам не остава много до 100 000 долара”. Криптовалутата ще трябва да скочи с около 270%, за да поскъпне до 100 000 долара.

Паоло Ардойно, главен технологичен директор в компанията, която емитира стейбълкойна Tether, твърди, че биткойнът би могъл да “тества отново” рекорда си от близо 69 000 долара.

Прогнозите за ново рекордно високо ниво представляват едни по-оптимистични очаквания, в сравнение с януари, когато ръководители от индустрията заявиха пред CNBC, че очакват през 2023 г. да властва предпазливостта.

Браузърът на Microsoft с вграден портфейл за криптовалути

Превръща ли се биткойнът най-накрая в “дигитално злато“?

Част от положителните очаквания на индустрията спрямо биткойна сега, всъщност, произтичат от начина, по който този актив се представя по време на банковите сътресения, предизвикани от фалита на Silicon Valley Bank, както и на Silvergate Capital и Signature Bank, които имаха отношения с криптоиндустрията.

Вместо да се срине, биткойнът поскъпна.

Поддръжниците му твърдят, че това е доказателство, че криптовалутата предлага алтернатива на традиционната банкова система - място, на което хората да съхраняват парите си.

В продължение на много години защитниците на биткойна твърдяха, че той е форма на “дигитално злато” - актив убежище, който може да предоставя хедж срещу инфлацията и инвестиция във времена на несигурност.

В последните няколко години обаче, биткойнът се търгува в корелация с акциите и най-вече с технологичния индекс Nasdaq.

Вече има признаци за отделяне, като криптовалутата се представя много по-добре от Nasdaq, много други рискови активи и златото през тази година.

Биткойнът също така получи подкрепа от надеждите, че банковата криза може да намали способността на Федералния резерв да действа толкова агресивно спрямо повишенията на лихвите, което би подкрепило рискови активи, като криптовалутите.

Пет мита за Биткойн

Дискусиите за това докъде може да стигне цената на дигиталната валута тази година са особено разгорещени, откакто Баладжи Сринивасан, инвеститор и бивш технологичен директор на Coinbase, заложи 2 млн. долара на 17 март, че цената на криптовалутата ще достигне 1 млн. долара или повече в рамките на 90 дни.

Залогът беше в отговор на потребител на Twitter, който заяви, че ще заложи 1 млн. долара, че САЩ няма да навлезе в хиперинфлация.

Сринивасан твърди, че “светът ще реденоминира биткойна като дигитално злато”, след като настъпването на хиперинфлацията подкопае стойността на щатския долар, а държави, хора и компании започнат да купуват огромни количества биткойн.

Цена от 1 млн. долара на биткойна би представлявала приблизително 3 600% увеличение от настоящите нива.

Повечето хора обаче не са оптимисти за тази прогноза.

Според Беър от Gemini, “вероятно има свят, в който биткойнът ще струва 1 млн. долара”, но не и в рамките на 90-те дни, за които Сринивасан е заложил.

“Смятам, че за достигнето на цена от 1 млн. долара при биткойна по света трябва да са се случили някакви откачени неща, което ние не искаме,” казва Биърд, допълвайки, че доближаването до тази цена би могло да отнеме 10 г.

Как банковите фалити в САЩ ще се отразят на криптоиндустрията?

Ардойно от Tether също се съгласява с мнението, че ако биткойнът поскъпне до 1 млн. долара в рамките на 90 дни, това вероятно ще се дължи на някакво необичайно икономическо събитие.

“Малко съм скептичен, защото, честно казано, дори не бих се надявал на нещо подобно,” казва Ардойно пред CNBC.

“Защото, ако цената на биткойна достигне подобно ниво, това би означавало, че цялата икономика ще се срине. Не съм сигурен, че това е светът, в който искаме да живеем.”

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм