Блокчейн технологията започна да се популяризира след създаването на Биткойн през 2009 г.

Идеята съществува отпреди това, като преминава през редица итерации. През 1982 г. Дейвид Чаум коментира подобна на блокчейн система в дисертацията си, озаглавена “Компютърни системи, установени, поддържани и на които се доверяват взаимно подозрителни групи” (Computer Systems Established, Maintained and Trusted by Mutually Suspicious Groups). В периода между 1982 г. до 2008 г. много индивиди и екипи работят по ефикасността на системата.

Първата децентрализирана версия на блокчейн е създадена от човек, който публикува труда си под псевдонима Сатоши Накамото.

Но какво точно представлява блокчейн?

Блокчейн е разпределена база данни, като често се нарича и разпределен леджър (счетоводна книга), основно когато се коментира в контекста на криптовалути.

Технологията е забележителна, защото поддържа децентрализиран и сигурен запис на данни, без да има нужда да се гласува доверие на трета страна или централизиран посредник.

Данните в такива системи се събират в ‘блокове’. При запълването на един блок с информация, той се свързва с предходния и така се образува верига от блокове (block chain).

Когато един блок бъде добавен, той вече не може да бъде изменен, коригиран или манипулиран. Причината за това е децентрализацията на мрежата. Блоковете се добавят към веригата от валидатори (или миньори, както се наричат в някои мрежи). Всеки валидатор има пълен запис на блокчейна и ако един злонамерен валидатор се опита да манипулира блокчейна, другите ще сверят записите помежду си и ще идентифицират злонамерения участник. За да бъдат въведени промени в блокчейна, трябва да се постигне консенсус между валидаторите.

Именно тези характеристики на блокчейн технологията я правят добър механизъм за подсигуряване на мрежите на криптовалутите.

В България потребителите имат лесен и сигурен достъп до блокчейн технологията благодарение на xchange.bg – платформа за покупка, продажба и обмен на криптовалути, която предоставя възможност на потребителите да пестят и печелят от пасивен доход.

Но какви други приложения има технологията?

Иновативната технология се популяризира от Биткойн и поддръжниците му, но тя може да намери приложение в много индустрии.

Менажиране на веригата на доставки

Блокчейн технологията може да чувствително да подобри веригите на доставки. Проучване на “Harvard Business Review” разгледа няколко компании, сред които са IBM, Mastercard, Hayward, Emerson, Corning и още две, които предпочели да останат анонимни. От тези компании някои тепърва са започвали да изследват блокчейн, други са били в процес на провеждане на пилотни тестове, докато други са били по-ангажирани с имплементацията на технологията.

Докладът разглежда плюсовете от употребата на блокчейн във веригите на доставки в дълбочина, като стига до заключението, че предлага следните преимущества:

• Повече проследимост на инвентара

• Повишена ефективност, скорост и намаляне на прекъсванията

• Подобрено финансиране, сключване на договори и по-добри интернационални транзакции

• Лесно проследяване на фалшификати

Тази употреба на блокчейн технологията изглежда има най-добри перспективи за развитие в краткосрочен план, тъй като единственото по-сериозно предизвикателство при тази имплементация е разработката на специализирани за веригите на доставки блокчейни.

Гласуване

Поради силния етос на децентрализация и прозрачност, който е широко разпространен сред блокчейн ентусиастите, една от най-често разглежданите употреби на технологията е в гласуването.

Дори и в най-развитите страни често ставаме свидетели на дискусии за потенциални манипулации. Вероятно по тази причина, идеята да се внесе повече прозрачност чрез блокчейн е толкова привлекателна.

Ако тази технология бъде въведена при подаването на гласове, процесът на преброяване би трябвало да стане по-прозрачен и ефикасен и всички подадени гласове няма да могат да бъдат изменени.

Пример за подобно гласуване е когато ‘Залата на славата на рокендрола’ проведе гласуване със блокчейн системата на Votem. Процесът премина успешно, като бяха преброени над 1.8 милиона гласа.

Някои критици твърдят, че това приложение на технологията не адресира всички проблеми на гласуването, докато създава нови.

От U.S. vote foundation посочват някои от рисковете и недостатъците на блокчейн за гласуване в проучване, озаглавено “Митът на ‘сигурното’ блокчейн гласуване”. Авторът признава, че докато технологията предлага прозрачност, но подчертава непособността ѝ да реши проблемите, които са асоциирани с интернет гласуването като цяло.

В проучването се казва:

“Експерти по компютърна сигурност и избори проучват възможността за гласуване по интернет повече от двадесет години. Съществува почти всеобщ консенсус, че нито една технология, налична днес или в разумно предвидимо бъдеще, включително блокчейн, не може да осигури адекватна защита на публичните онлайн избори срещу всички потенциални заплахи, от които трябва да бъдат защитени. Публичните избори имат уникални изисквания за сигурност и неприкосновеност на личния живот, които са много по-строги от тези в други приложения, като например електронната търговия, тъй като изборните служители трябва винаги да знаят точно кой гласува, за да проверят правото на глас и да предотвратят двойното гласуване, но не трябва да могат да проследят конкретни бюлетини до отделните избиратели, които са ги пуснали. Тези изисквания лесно се изпълняват с хартиени бюлетини в избирателната секция, но не могат да бъдат изпълнени надеждно и сигурно с която и да е онлайн система, с или без блокчейн.”

Медицински досиета

Трудно е да се постигне баланс между поверителността на медицинските данни и лесния достъп на здравните специалисти, но блокчейн може да предостави решение.

Ако се приложи по подходящ начин, медицинските досиета биха могли да бъдат много по-точни, сигурни и достъпни в сравнение с днешните електронни здравни досиета. При употребата на блокчейн докторите и сестрите ще имат достъп до потока от информация чрез една-единствена платформа. Едновременно с това, може да се използва zk-SNARK доказателството, за да не се разкрива информацията на пациентите при верифицирането ѝ.

В допълнение, мобилните устройства могат да извършват мониторинг на жизнените показатели на потребителите, като едновременно с това им дават възможността да достъпят досиетата си.

Въпреки това до момента няма значителни стъпки направени в тази насока.

Авторът на “Attack of The 50 Foot Blockchain” Дейвид Джерард сподели дълга публикация в блога си, където критикува идеята. Джерард посочи, че сегашното законодателство трябва да се промени фундаментално, за да може да има смислена имплементация на блокчейн в медицинските досиета.

Той също така посочи, че тази употреба на технологията може просто да е начин да се промотира Биткойн. Той цитира факта, че идеята за блокчейн медицински досиета се разглежда по-сериозно за първи път от Digital Currency Initiative на MIT Media Lab през 2015 г.

Джерард посочи следното:

“Челси Барабас, тогава в Digital Currency Initiative на MIT Media Lab, изнесе тази презентация на конференцията Exponential Medicine на Singularity University.

Изглежда, че лекцията на Барабас е пряк родоначалник на много твърдения за медицински блокчейн оттогава насам. Не само идеите - включително някои технически странни идеи като базирани на блокчейн записи на всички опити за достъп до пациентски данни - но и [на използваната реторика].

Беседата на Барабас издава и голяма част от мисленето, което стои зад пропагандата на медицинските блокчейни - това е странна версия на Биткойн либертарианството.

Digital Currency Initiative е основана, за да финансира разработването на Bitcoin core. Това би могло да бъде причината, поради която представянето на MIT тук - за софтуер, който трябва да направи работата на администрацията по-добра - толкова силно застъпва Биткойн.

(Ако някой някога се опита да ви каже, че "блокчейн" е напълно отделен от Биткойн - това винаги са едни и същи хора, които говорят и за двете, на едни и същи места).”

Заключение

За разлика от криптовалутите, блокчейн технологията вдъхва доверие сред различните бизнеси, финансови институции и дори регулаторите. Невероятните темпове на растеж, който демонстрира през последните години, привлича все повече хора към пространството.

Предвид трудния период, в който се намира пазарът на криптовалути в момента, може би сега е времето когато ще видим нови и интересни начини да се използва блокчейн. Един от основателите на най-голямата крипто борса Binance наскоро коментира следното:

"Крипто пространството все още е в ранните си етапи и бичите пазари са склонни да се интересуват повече от цената, докато при мечите пазари има по-съзнателни екипи, които продължават да изграждат индустрията.”

Автор: Андрей Кунев, cryptodnes.bg