Представяме ви трите технологични тенденции, които Бърнард Мар вижда като най-перспективни за следващата 2023 година. Като футурист Мар всяка година разглежда новите технологични тенденции, които ще оформят дигиталния ни свят през следващите 12 месеца. В анализите си той търси отговор въпросите като "кои технологии набират най-много популярност" и "кои са най-важните тенденции, за които бизнес лидерите трябва да са подготвени". Ето кои са топ 3 технологичните тенденции, за които трябва да бъдем готови през следващата година.

В „Нови хоризонти с Лили” гостуваха Гаврил Гаврилов и Лари Бийл

Изкуствен интелект

През 2023 г. изкуственият интелект ще навлезе все повече в организациите и компаниите. Лесно достъпният ИИ, в комбинация с опростените платформи за работа, ще даде възможност на всеки бизнес да използва силата му за създаване на по-интелигентни продукти и услуги, без задълбочени умения в програмирането.

Вече наблюдаваме тази тенденция на пазара на дребно. Stitch Fix използва алгоритми с изкуствен интелект, за да препоръчва на своите клиенти дрехи, които отговарят на техните размери и вкусове.

Физик пред Дарик: Мястото на учебника по физика е в кофата за боклук

Онлайн пазаруването и доставки също ще продължат да бъдат огромна тенденция за 2023 г., а ИИ ще улесни потребителите при плащането и получаването на стоки и услуги.

ИИ също така ще допълни работния процес в почти всяка индустрия. Все повече търговци на дребно ще използват ИИ, за да управляват и автоматизират сложните процеси на управление клиентските бази данни. Така че тенденциите за употреба и удобство като купуване онлайн и доставка (BOPAC), купуване онлайн и получаване на място (BOPIS) и купуване онлайн и връщане обратно (BORIS), ще се стандартизират все повече.

Докторант в ТУ разработва система, която мери чистотата на въздуха от 5 км

ИИ ще бъде двигател и на най-новите инициативи за автономни доставки, които търговците на дребно тестват и въвеждат. Все повече служители в търговията на дребно ще трябва да свикнат да работят заедно с машини.

Метавселената и превръщането й в реалност

Анализаторът отбелязва, че не харесва особено терминът "метавселена", но той се е превърнал в съкращение за по-всеобхватен интернет, в който ще можем да работим, да се забавляваме и да общуваме в една постоянна платформа.

Експертите прогнозират, че метавселената ще добави 5 трилиона долара към световната икономика до 2030 г., а 2023 г. ще бъде годината, която ще определи посоката на развитие на виртуалната вселена за следващото десетилетие.

В „Нови хоризонти с Лили” гостуваха Павел Велков и Лари Бийл

Технологиите за разширена реалност (AR) и виртуална реалност (VR) ще продължат да се развиват. Една от областите, които трябва да се наблюдават, е работната среда в метавселената - през 2023 година. Той прогнозира, че ще има повече всепоглъщащи и детайлни среди за срещи, където ще можем да разговаряме, да провеждаме мозъчни атаки и да се провеждат работни заседания. Всъщност Microsoft и Nvidia вече разработват платформи за метавселена за сътрудничество по цифрови проекти.

През новата година ще видим и по-усъвършенствана технология за аватари. Аватарът - присъствието, което проектираме, когато взаимодействаме с други потребители в метавселената - може да изглежда точно както ние в реалния свят, а заснемането на движението ще позволи на аватарите ни дори да възприемат нашия уникален език на тялото и жестове. Възможно е също така да видим по-нататъшно развитие на автономни аватари с изкуствен интелект, които ще могат да действат като наши представители в метавселената, дори ако не сме влезли в дигиталния свят.

В „Нови хоризонти с Лили” гостуваха Вера Йорданова и Лари Бийл

Компаниите вече използват технологии от метавселената като AR и VR за провеждане на обучения, а тази тенденция ще се ускори през 2023 г. Консултантският гигант Accenture вече е създал среда на метавселена, наречена Nth Floor. Този виртуален свят включва реплики на реални офиси на Accenture, така че новоназначените и настоящите служители могат да изпълняват задачи, свързани с човешките ресурси, без да е необходимо да присъстват във физически офис.

Web 3 и неговият напредък

Блокчейн технологията също ще напредне значително през 2023 г., тъй като компаниите ще създават по-децентрализирани продукти и услуги.

Франция, Германия и Италия се споразумяха за космически ракети от следващо поколение

Например, в момента съхраняваме всичко в облака - но ако децентрализираме съхранението на данни и криптираме тези данни с помощта на блокчейн, информацията ни не само ще бъде по-сигурна, но и ще разполагаме с иновативни начини за достъп и анализ.

Незаменимите токени (НФТ) ще станат по-използваеми и практични през новата година. Например, билетите NFT за концерти потенциално ще ви дават достъп до задкулисни преживявания и сувенири. NFT могат да бъдат ключовете, които използваме за взаимодействие с много от цифровите продукти и услуги, които купуваме, или могат да представляват договори, които сключваме с други страни.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм