Франция, Германия и Италия, трите най-големи донора на Европейската космическа агенция, заявиха, че са се споразумели да гарантират бъдещето на следващото поколение ракетни системи за изстрелване на ракети Ариана 6 и Вега-С.

Страните също така потвърдиха, че предпочитат изстрелвания, извършвани от европейски ракети, след като агенцията беше принудена да се обърне към американската фирма SpaceX за две бъдещи научни мисии.

Британци разработват технология за почистване на космически боклук

Министрите, отговарящи за космическите въпроси в 22-те държави-членки на ЕКА, се срещат в Париж във вторник и сряда, за да определят финансирането на агенцията за следващите три години, като в дневния ред е включен план за европейски космически ракети-носители на стойност 3,2 млрд. евро.

"Публичното финансиране, необходимо за балансиране на институционалната и търговската експлоатация на Ariane 6 и Vega-C, ще бъде преразгледано, за да се вземе предвид развитието на пазарните цени, институционалните цени, икономическите условия", се казва в съвместно изявление на министрите на Франция Бруно Льо Мер, Германия Роберт Хабек и Италия Адолфо Урсо.

Телескопът „Джеймс Уеб“ засне Стълбовете на сътворението

ЕКА трябваше да се бори за намиране на начин за осъществяване на своите мисии в космоса, след като Русия изтегли своите ракети "Союз" в отговор на европейските санкции заради войната на Москва в Украйна по-рано тази година. Агенцията беше засегната и от забавянето на Ариана 6, която е планирана да замени успешната Ариана 5. Първоначално първият полет на Ариана 6 беше планиран за 2020 г., но сега той беше отложен за края на 2023 г.

Министрите заявиха, че за Ariane 6 и по-малката ракета Vega-C "финансирането ще бъде съизмеримо с поетите търговски рискове", за да се гарантира тяхната дългосрочна конкурентоспособност. Предложението ще включва също така "започване на размисъл със заинтересованите държави относно условията за индустриалното и географското разпределение на работата", се допълва в доклада.

НАСА показа снимки от космическия телескоп „Джеймс Уеб“

Трите държави предложиха също така да се позволи на ЕКА да използва произведени в Европа микро- и минисистеми за изстрелване, които понастоящем се разработват от Германия и Франция.

Окончателното решение за по-нататъшните действия ще бъде договорено до декември 2023 г., се казва в изявлението.

Льо Мер, министър на икономиката на Франция, по-рано призова Европа да бъде "единна" в областта на космическото пространство, тъй като конкуренцията нараства.

Телескопът „Джеймс Уеб“ ще търси извънземен живот

"В края на тези дискусии трябва да има единна Европа, единна европейска космическа политика и непоколебимо единство пред китайските и американските амбиции", каза той в началото на министерския съвет. "Независимостта има своята цена. Ако искаме да бъдем независими, трябва да сложим пари на масата." 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм