НАСА разкри още четири снимки, направени от космическия телескоп "Джеймс Уеб", ден след представянето на първото най-далечното изображение, което човечеството някога е виждало, предаде БТА.

НАСА откри две скалисти „супер-Земи” в близост до нашата планета

Снимките, очаквани от астрономите по света от години, поставят началото на научната работа на най-мощния телескоп, създаван някога. Те изобразяват мъглявината Карина и Южен пръстен; пет  близко разположени галактики, известни като Квинтетът на Стефан, както и екзопланетата WASP-96b, която е с размерите на Сатурн и е на разстояние от над 1100 светлинни години. Изобразените обекти не са непознати на астрономите.

НАСА показа снимки от космическия телескоп „Джеймс Уеб“„Всяко изображение е ново откритие“, заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън. Те "ще дадат на човечеството изглед към Вселената, каквато никога не сме я виждали преди". 

Китай планира да отиде на Луната, Марс и много по-далеч

Проектът за телескопа "Джеймс Уеб" се реализира съвместно от НАСА, Европейската и Канадска космически агенции. Стойността на свръхтехнологичния апарат е около 10 милиарда щатски долара.

Частично слънчево затъмнение ще се наблюдава от южното полукълбо в края на седмицата

Телескопът „Джеймс Уеб“ беше изстрелян през декември миналата година. Той е най-голямата и най-мощната астрономическа обсерватория, изпращана в космоса. Учените планират да го използват за изучаване на най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, както и за търсене на потенциално обитаеми планети.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм