Трима китайски астронавти започнаха шестмесечна мисия, за да работят върху новата космическа станция на страната, съобщава Би Би Си.

Това е последната стъпка на Китай към превръщането на страната във водеща космическа сила за следващите десетилетия.

Китай изпрати жена в космоса

Космическата станция „Tiangong“ изведе в орбитата първия модул  „Tianhe“ миналата година, а тази смята да пусне друг под формата на научна лаборатория  

За 2023 година страната готви изтрелване на космическия телескоп „Xuntian“, който ще има за цел да зарежда с гориво станцията „Tiangong“. 

Най-големият за 2022 г. астероид ще се приближи до Земята на 27 май

Амбициите на Китай съвсем не свършват дотук. Страната смята да замени Международната космическа станция, а след няколко години си поставя за цел да вземе проби от астероиди близо до Земята.

До 2030 г. Китай мисли да постави първите си астронавти на Луната и да изпрати сонди за събиране на проби от Марс и Юпитер.

Астероид с три луни откриха астрономи (видео)

Какво правят другите държави?
Тъй като Китай разширява ролята си в космоса, няколко други страни също се стремят да стигнат до Луната.

НАСА планира да се върне на Луната с астронавти от САЩ и други страни от 2025 г. нататък и вече пусна новата си гигантска SLS ракета в Космическия център на Кенеди,

Япония, Южна Корея, Русия, Индия, Обединените арабски емирства също работят върху собствени лунни мисии.

ОАЕ обяви мисия в Космоса

Индия вече стартира втората си голяма мисия на Луната и иска да има своя собствена космическа станция до 2030 г.

Междувременно Европейската космическа агенция, която работи с НАСА по мисиите на Луната, също планира мрежа от лунни спътници, за да улесни комуникацията на астронавтите със Земята.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм