Откриването на поне две скалисти „супер-Земи“ обикалящи около близка звезда джудже, може да предостави жизненоважни улики в търсенето на извънземни, твърдят астрономи.

Макар че е малко вероятно световете да са подходящи за живот, какъвто познаваме, звездата и нейните екзопланети са сред най-близките до Земята многосветовни системи, отдалечени само на 33 светлинни години.

Италия създава музей за крадени артефакти

Това превръща системата в отлична цел за по-нататъшно изследване, отчасти защото може да съдържа повече планети, включително потенциална такава в обитаемата зона, пише „Дейли Мейл“.

„Има много многопланетни системи с пет или шест планети, особено около малки звезди като тази“,каза астрофизикът Ави Шпорер от Института за астрофизика и космически изследвания "Кавли" към Масачузетския технологичен институт.

Netflix превръща „Squid game“ в реалити шоу

"Надяваме се, че ще открием още, а една от тях може да е в обитаемата зона. Това е оптимистично мислене“.

Въпреки че звездата HD 260655 е по-хладна и по-слаба от нашето Слънце, близостта на планетите до червеното джудже означава, че световете ще бъдат твърде горещи за живот. HD 260655b има средна температура от 816 градуса по Фаренхайт (435 градуса по Целзий), докато HD 260655c е по-мека, но все пак огнена - 543 градуса по Фаренхайт (284 градуса по Целзий).

„Смятаме, че този диапазон е извън обитаемата зона, твърде горещ, за да съществува течна вода на повърхността“, казва астрономът Мишел Кунимото от Института за астрофизика и космически изследвания "Кавли" към Масачузетския технологичен институт.

Летище София започна проверка по случая с Наоми Кембъл

Въпреки това учените са развълнувани от тази система, тъй като близостта и яркостта на звездата ѝ ще им позволят да разгледат по-отблизо свойствата на планетите и признаците на евентуална атмосфера, която те биха могли да притежават.

И двете планети в тази система се смятат за едни от най-добрите цели за изследване на атмосферата поради яркостта на звездата им. Има ли богата на летливи вещества атмосфера около тези планети? И има ли признаци за наличие на вода или видове на въглеродна основа? Тези планети са фантастични опитни полета за тези изследвания.

Новата планетарна система първоначално е идентифицирана от сателита на НАСА за изследване на транзитни екзопланети (TESS) - мисия, ръководена от Масачузетския технологичен институт, която е предназначена да наблюдава най-близките и най-ярките звезди и да открива периодични спадове в светлината, които биха могли да сигнализират за преминаваща планета.

Джони Деп може да опрости на Амбър $8 млн. от обезщетението

Вътрешната HD 260655b обикаля около звездата на всеки 2,8 дни и е около 1,2 пъти по-голяма от Земята.

Втората, външна планета, HD 260655c, обикаля около звездата на всеки 5,7 дни и е 1,5 пъти по-голяма от Земята.

Въз основа на архивните данни изследователите успяха да изчислят масата и плътността на планетите. Те установиха, че вътрешната планета е около два пъти по-масивна и малко по-плътна от Земята, докато външната планета е с около три земни маси, но малко по-малка плътност. Въз основа на плътността и двете планети вероятно са земни или скалисти по състав, твърдят астрономите.

Досега в нашата галактика Млечен път са потвърдени повече от 5000 екзопланети, като експертите са особено заинтересовани от откриването на земни или скалисти светове като Земята, Венера и Марс. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм