За да търсят извънземен живот, астрономите търсят улики в атмосферата на далечни планети - и космическият телескоп Джеймс Уеб току-що доказа, че е възможно да се направи това. Така че той не е добър само за красиви снимки, каквито видяхме миналата седмица. Ето как телескопът може да ни помогне да открием този извънземен живот.

НАСА откри две скалисти „супер-Земи” в близост до нашата планета

Части от живота са разпръснати из цялата вселена. Въпреки че Земята е единственото известно място във Вселената, където има живот, откриването на живот извън Земята е основна цел на съвременната астрономия и планетарна наука.

Бивш командващ в Пентагона: Изгаряния, парализа и мозъчни увреждания след срещи на военни с НЛО

Благодарение до голяма степен на телескопи от следващо поколение като Джеймс Уеб, изследователите скоро ще могат да измерват химичния състав на атмосферите на планети около други звезди. Надеждата е, че една или повече от тези планети ще има химически наченки на живот.

Твърденията за отвличане от извънземни най-често се дължат на сънища

Живот може да съществува в Слънчевата система, където има вода, като подземните водоносни хоризонти на Марс или в океаните на Юпитер. Много астрономи вярват, че има голям шанс животът да съществува на планети, обикалящи около други звезди, и е възможно там да бъде открит живот за първи път. Търсенето на живот обаче е невероятно трудно, защото това изисква изпращане на сонда, която да върне физически проби.

В Световния ден на НЛО - любопитни факти за летящите обекти

300 МИЛИОНА ПОТЕНЦИАЛНО ОБИТАЕМИ ПЛАНЕТИ В МЛЕЧНИЯ ПЪТ

Теоретичните изчисления показват, че само в галактиката Млечен път има около 300 милиона потенциално обитаеми планети с размерите на Земята. Според НАСА има голям шанс да има обитаеми планети само на 30 светлинни години от Земята. 30 светлинни години не са нищо. От гледна точка на галактиката, това е в нашия квартал.

Докладът за НЛО - Вашингтон няма обяснение за 143 мистериозни летящи обекта

Досега астрономите са открили повече от 5000 екзопланети, включително стотици потенциално обитаеми, използвайки индиректни методи, които измерват как една планета влияе на близката звезда. Тези измервания могат да дадат на астрономите информация за масата и размера на една екзопланета, но не много повече.

Докладът за НЛО все още не е финализиран, заяви Белият дом

КАК СВЕТЛИНАТА НИ РАЗКАЗВА ИСТОРИЯ ЗА ЖИВОТА

За да открият живот на далечна планета, астробиолозите ще изследват звездна светлина, която е взаимодействала с повърхността или атмосферата на планетата. Ако атмосферата или повърхността са били трансформирани от живот, светлината може да съдържа следа, наречена "биосигнатура".

Съединените щати нямат доказателства за съществуването на НЛО, но и не го изключват

Да вземем за пример нашата собствена планета. През първата половина от своето съществуване Земята е имала атмосфера, лишена от кислород, въпреки че в нея е живял прост едноклетъчен живот. Биосигнатурата на Земята е била много слаба през тази ранна ера.

Това се променило рязко преди 2,4 милиарда години, когато се появи ново семейство водорасли. Водораслите са използвали процес на фотосинтеза, който произвежда свободен кислород – кислород, който не е химически свързан с никой друг елемент. От този момент нататък изпълнената с кислород атмосфера на Земята е оставила силна и лесно откриваема биосигнатура върху преминаващата през нея светлина.

Предстоящ доклад на Пентагона ще даде подробности за „трудно обясними“ наблюдения на НЛО

Когато светлината се отразява от повърхността на даден материал или преминава през газ, някои дължини на вълната на светлината е по-вероятно да останат уловени в газа или повърхността на материала, отколкото други.

Това селективно улавяне на дължини на вълните на светлината е причината обектите да имат различни цветове. Листата на растенията и дърветата са зелени, защото хлорофилът е особено добър в абсорбирането на светлина в червената и синя дължина на вълната. Когато светлината падне върху листо, червените и сините дължини на вълните се абсорбират, което кара по-голямата част от зелената светлина да се отразява обратно в очите ви.

Огромни фрагменти от извънземен свят може да лежат дълбоко в недрата на планетата ни

Моделът на липсващата светлина се определя от специфичния състав на материала, с който светлината взаимодейства. Това позволява на астрономите да научат нещо за състава на атмосферата или повърхността на екзопланета, като по същество измерват специфичния цвят на светлината, идваща от планета.

Сребърен монолит се появи в Киншаса

WASP-96B: ВОДА И ОБЛАЦИ

Този метод може да се използва за разпознаване на наличието на определени атмосферни газове, свързани с живота - като кислород или метан, защото тези газове оставят много специфични следи в светлината.

Може да се използва и за откриване на особени цветове на повърхността на планета. На Земята, например, хлорофилът и другите пигменти, които растенията и водораслите използват за фотосинтеза, улавят специфични дължини на вълните на светлината. Тези пигменти произвеждат характерни цветове, които могат да бъдат открити с помощта на чувствителна инфрачервена камера. Ако видите този цвят, отразен на повърхността на далечна планета, това вероятно ще означава наличието на хлорофил.

Десетки извънземни цивилизации населяват родната ни галактика?

Ще е необходим невероятно мощен телескоп, за да открие тези фини промени в светлината от потенциално обитаема екзопланета. Засега единственият телескоп, способен на подобно постижение, е новият космически телескоп James Webb. Когато започна научни операции през юли 2022 г., Джеймс Уеб разчете спектъра на газовата гигантска екзопланета WASP-96b. Спектърът показа наличието на вода и облаци, но на толкова голяма и гореща планета като WASP-96b е малко вероятно да се намери живот.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм