Над 30 интелигентни извънземни цивилизации населяват родната ни галактика – Млечния път, според ново проучване, съобщава Space.com.

Данните от изследването, проведено от учени от Университета в Нотингам, показват, че интелигентният живот не само съществува извън Земята, но и се развива, подобно на този на Земята. Например, извънземните цивилизации са способни да общуват на далечни разстояния.

Трябва да има поне няколко десетки активни цивилизации в нашата галактика, като се има предвид предположението, че са необходими около 5 милиарда години, за да се формира интелигентен живот - също, както се е случило на Земята, отбелязва в изявление Кристофър Конселис, астрофизик от Нотингамския университет.

За да изчисли броят на интелигентните цивилизации в нашата галактика, екипът изследователи взема предвид две основни „астробиологични граници на Коперник“, или условия, от които би могла да зависи „интелигентната“ цивилизация.

На първо място това е животът на земята, който се предполага, че е започнал преди около 4,54 милиарда години.

Като втори фактор учените отбелязват, че планета с интелигентен живот би обикаляла около звезда като нашето слънце (защото животът се е образувал тук на Земята, която орбитира слънцето). Тази звезда, подобна на слънцето, би имала „съдържание на метали, равно на това на слънцето ... (слънцето сравнително е доста богато на метал)“, каза Том Уестби, доцент в Университета на Нотингам.

В допълнение към тези два астробиологични ограничаващи критерия на Коперник, учените вземат предвид технологичните възможности. Изследователите преценяват, че броят на "интелигентните" цивилизации зависи от технологичната доблест, по-точно от колко време изпращат някакъв сигнал в космоса (всичко от радиопредавания от орбитни спътници до телевизия). И така, използвайки нашата цивилизация като пример за потенциална извънземна, изследователите преценяват, че хората са  „технологично напреднали“ от около 100 години.