Две от най-големите и мистериозни структури на Земята лежат дълбоко в недрата й, близо до земната мантия. Те напомнят гигантски континенти от плътни скали - единият се намира под Африка, а другият - под Тихия океан, съобщи електронното издание Сайънс алърт.

Смята се, че заради огромната си маса те предизвикват определен явления, като т.нар. Южноатлантическа аномалия, характеризираща се с отслабване на магнитното поле на Земята.Учените имат доста идеи за произхода им, но не и категорични доказателства. Според една от хипотезите те са били част от Земята преди сблъсъка й с протопланетата Тея преди около 4,5 милиарда години.

Шварценегер е избран да брани Земята при извънземно нашествие

Според проучване и моделиране, извършени от изследователи от университета на щата Аризона, тези гигантски масиви може да са древни фрагменти от богата на желязо и с плътна мантия планета Тея, потънали дълбоко в мантията на Земята след сблъсъка на двете планети.

"Хипотезата за този сблъсък е един от най-много изследваните модели за формиране на Луната, но засега преките доказателства за съществуването на Тея все още не са категорични", казват учените, работили под ръководството на докторанта Чен Юан. Резюме на проучването бе представено на научна конференция миналата седмица.

Десетки извънземни цивилизации населяват родната ни галактика?

"Ние показваме, че мантията на Тея вероятно е била с няколко процента по-плътна от мантията на Земята, което е дало възможност на материя от мантията на Тея да потъне до най-ниския слой на земната мантия и да се натрупа под формата на термохимични масиви", каза той.

Резултатите от проучването преминават независима оценка, преди да бъдат публикувани в изданието "Джиофизикал рисърч летърс". 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук