Правителството на САЩ не може да обясни 143 от общо 144 неидентифицирани летящи обекти, уловени от военни самолети. Това сочи дългоочакваният разузнавателен доклад, публикуван в петък, предаде Асошиейтед прес.

Разследващите не са открили извънземни връзки при прегледа на 144-те случаи на наблюдение на летателни апарати или други устройства, движещи се очевидно със загадъчна скорост или траектория.Те обаче са стигнали до няколко други изводи и са хвърлили светлина върху необходимостта от по-добро събиране на данни по тема, смятана все повече и от демократи, и от републиканци като важна за националната сигурност. При всички обследвани наблюдения само с едно изключение, е имало твърде малко информация дори за най-общо определяне на естеството на инцидента.

Съединените щати нямат доказателства за съществуването на НЛО, но и не го изключват

Има 18 случаи, в които свидетели са видели "необичайни" модели на движение или светлинни характеристики, се казва в доклада. Там пише също, че е нужен допълнителен анализ за определяне дали тези наблюдавани явления са свързани с непозната технология.

След като дълго време беше от областта на научната фантастика и т.нар. уфолози, въпросът на НЛО през последните години стана обект на сериозни изследвания в Пентагона и разузнавателните агенции.

Вероятността враг да шпионира с непозната технология тревожи законодателите и от двете политически партии.

Миналата година американският Конгрес изиска подготвяне на доклада, предоставен вчера. Макар че липсата на заключения в него вече беше огласена, все пак докладът представлява жалон при проучването на въпроса.

Предстоящ доклад на Пентагона ще даде подробности за „трудно обясними“ наблюдения на НЛО

Пожелали анонимност американски служители, които информираха журналисти по темата, казаха, че няма "ясни признаци", че тези случаи на наблюдение могат да бъдат свързани с извънземен живот.

Няма и категорична връзка между наблюденията и потенциално непозната технология или враг като Русия или Китай.

Ясно е, че трябва да подобрим капацитета си за по-нататъшно анализиране на останалите случаи на наблюдавани неидентифицирани явления във въздуха ЮЕйПи (UAP Unidentified Aerial Phenomena), дори да приемем, че съществуват известни граници на възможностите ни да определим какво представляват и да разберем някои от наблюденията, с които разполагаме, каза служител.


Докладът беше публикуван онлайн и предоставен като класифициран документ на комисиите по разузнаването в двете камари на Конгреса. Миналата седмица законодателите бяха информирани накратко за разследването при закрити врата. Присъствал на закрития брифинг служител, пожелал анонимност, каза, че законодателите са получили малко информация извън публично известната и видеоматериалите, които са гледали, вече са публично известни.

Докладът включва пет потенциални категории на това, което правителството нарича "неидентифицирани явления във въздуха" (ЮЕйПи), включително възможността чуждестранни противници да управляват неизвестна технология по време на събития, които протичат естествено в атмосферата.

Само един случай обаче, е категоризиран като "въздушна бъркотия" и е описан като голям спадащ балон. Останалите не са категоризирани поради липса на информация. Това включва три случая на потенциално наблюдение, заснети на видео, които бяха разсекретени и оповестени през последните години.


Министерството на отбраната ще подготви през следващите три месеца нова стратегия за събиране и проследяване на информация за потенциални случаи на наблюдение на обекти и явления. Целта на събирането на данни до известна степен е и премахване на петното, хвърлено върху НЛО, и насърчаване на пилотите да съобщават за неща, които са видели, дори когато това, което виждат, е неправдоподобно.

Голям проблем около НЛО е наложилото се свързано с тях заклеймяване, каза в интервю миналата седмица демократът от щата Индиана в Камарата на представителите Андрю Карсън, който е член на комисията по разузнаването. Всичко това до голяма степен се е разглеждало като научна фантастика, посочи законодателят.

Американският сенатор Марко Рубио, който е водещият републиканец в сенатската комисия по разузнаването, отдавна настоява за повече откритост във връзка с НЛО. Той нарече доклада "важна първа стъпка в каталогизиране на тези случаи, но само първа стъпка".


В изявление Рубио посочи, че военното ведомство и разузнавателни служби имат да свършат още много работа, преди да можем действително да разберем дали тези въздушни заплахи представляват сериозен интерес за националната сигурност".

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук