Eдна от най-красивите забележителности в Космоса бе заснета от телескопът „Джеймс Уеб“, съобщава Би Би Си.

Т.нар „Стълбове на сътворението“ представляват плътни облаци от междузвезден газ и прах в посока съзвездието Змия, намиращо се на около 6500 светлинни години от Земята. Това е район в Космоса, където звездите се образуват.

НАСА показа снимки от космическия телескоп „Джеймс Уеб“

Всеки голям телескоп е снимал тази сцена, като най-известни до този момент са изображения направени от „Хъбъл“ през 1995 г. и 2014 г.

„Джеймс Уеб“ предлага много по-детайлен поглед. Благодарение на своите инфрачервени детектори, той успява да премине през космическия прах, който заобикаля „колоните“.

Телескопът „Джеймс Уеб“ ще търси извънземен живот

"Изучавам мъглявината Орел от средата на 90-те години на миналия век, опитвайки се да видя "вътре" стълбове, които Хъбъл показа, търсейки млади звезди в тях. Винаги съм знаел, че когато „Джеймс Уеб“ го снима, те ще бъдат зашеметяващи. И те са такива", споделя старши съветник по науката в Европейската космическа агенция.

Телескопът „Джеймс Уеб“ беше изстрелян през декември миналата година. Той е най-голямата и най-мощната астрономическа обсерватория, изпращана в Космоса. Учените планират да го използват за изучаване на най-старите звезди и галактики във Вселената, образувани след Големия взрив, както и за търсене на потенциално обитаеми планети.

Телескопът „Джеймс Уеб“ е заснел ясен кадър на далечна галактика

По-рано НАСА разкри още снимки, направени от „Джеймс Уеб“. Изображенията бяха очаквани от астрономи по цял свят. Те дават началото на научни проучвания на най-мощния телескоп, създаван някога. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм