Британци разработват технология за почистване на космически боклук. Очаква се мисията да стартира през 2025 г. Планът е неизползваните вече сателити и части от космически ракети да бъдат сграбчвани с гиганска щипка и насочвани за изгаряне в атмосферата, пише NOVA. 

Американски учени пресметнаха, че от 10 000 сателита, изстреляни в космоса от 1957 година, повече от половината вече не работят. Те се въртят безцелно в пространството и могат да развият скорост от 25 000 км/ч. Отломките създават сериозни рискове за сблъсък с друг сателит или космическа станция. 

Телескопът „Джеймс Уеб“ засне Стълбовете на сътворението

"Когато колата ни се развали или горивото свърши - не я оставяме така. Поправяме я, зареждаме я и я използваме пак. В космоса не се прави така. Използваме сателитите като продукт за еднократна употреба", заяви управляващият директор на компанията - разработчик  Рори Холмс.

И допълни: "Нашите системи ще позволят да премахваме отломки от космоса. Можем да се приближим, да им дадем една голяма, роботизирана прегръдка и да ги изведем в атмосферата, където да изгорят безопасно". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм