Физикът Недислав Веселинов и неговият екип създадоха Софийският планетариум, който бе открит преди десетина дни и вече е препълнен от желаещи да го видят и да потънат в този свят.

Недислав Веселинов и Мирослав Боршош

На въпроса как се прави планетариум Недислав Веселинов отговори в предаването "Посока Култура" с Мирослав Боршош: "С много желание и без да е отказваш. Около 1 година ни отне да се подготвим, процесите течаха паралелно – от една страна процесът по усвояване на технологията и от друга страна процесът по търсенето на средствата. Ние всъщност търсейки средства трупахме и опит и знания по технологията", сподели той.

Председателят на АБК пред Дарик: Читателите се раждат в скута на родителите си

"Нашият планетариум е дигитален. Куполът ни е един от малкото в страната, който е наклонен. Така е много по-естествено, позволява ни да излъчваме много нови филми", добави физикът.

Той разказа, че в планетариума хората влизат с интерес, сядат и не знаят какво да очакват. "Хората излизат с огромна благодарност, казват, че ще дойдат пак, интересно е", каза още Недислав Веселинов.

Журналист по Дарик: Вапцаров е предал брат си и още 33 негови съратници

Физикът сподели и как по време на докторантурата си е бил учител в частно училище и още по време на първия час демонстративно е изхвърлил учебника по физика в кофата за боклук. По думите му неговото място е точно там. 

Той даде и пример как, ако знанието се поднася правилно, децата могат да научат много: "Деца в четвърти клас смятаха основните параметри на скачването на „Крю Драгън“ в Международната космическа станция. Смятаха ускорения, начални, крайни скорости".

Тео Ушев пред Дарик за новия си филм: Всички отговори са във филма. Който има очи - ще види

"Ако попитаме възрастни хора какво е ускорение, какво е налягане, те не могат да отговорят. Това са загуби от училището, защото ако там бъдат систематизирани знанията, те сами могат да доизградят някакво знание. Но когато нашето образование е подчинено само и единствено на пари, а не на стремеж към развитие, получаваме този резултат", категоричен е Недислав Веселинов.

По думите му голяма част от новото поколение учени напускат страната. "Има и хора, които остават и се борят, но е сложно. Изпитание е за младия учен да работи и да се развива тук".

Антония Йорданова пред Дарик: Представата на жените да изглеждат скъпо е да имат палто от норки

"В науката има някакави стратегии, доколко са адекватни не мога да кажа. Част от тях остават на хартия. Има някои стратегии, които работят, но голяма част от тях остават на хартия", каза още физикът.

"Говори се, че трябва да развиваме високи технологии. Буквално се "дръндори". Ние вече почваме да се смеем. Влагат се пари в идиотски проекти", на мнение е още той.

Александър Алексиев пред Дарик: Понесох обиди и псувни заради това, че помагам на украински бежанци

Той разкри, че всъщност не е чак толкова сложно, ако искаме да пратим космонавт в космоса, но проблемът е, че няма достатъчно кандидати.

"Хората трябва да дадат 10 години от живота си, за да преминат курса на подготовка, и в момента няма достатъчно кандидати. Ако има някаква политика, не е сложно да се договорим с някоя от силите, която да изпрати наш космонавт в космоса – не е сложно", обясни Недислав Веселинов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм