Самите комунистически лидери и активисти определят Никола Вапцаров за предател, а заради опита да се самоубие го наричат капитулант. Това са само част от фактите събрани в книгата на писателката и журналист Ивайла Александрова „Оловна тишина - Историята на един разстрел”.

Откриват македонски културен център „Никола Вапцаров“ в Благоевград

Тя я пише 9 години, като е проучила редица документи свързани с неговия арест, показанията които дава пред полицията, дните му в затвора и така разкрива неочаквани факти, пазени ревниво в тайна, повече от 80 години.

През март 1942 г. след продължителни агентурни действия полицията извършва арести на над 750 комунисти и безпартийни нелегални. Впоследствие 62-ма от тях стават подсъдими по дело, станало известно като процес срещу ЦК на Българската работническа партия. Повдигнати са им обвинения за сътрудничество и помагателство на терористична група, финансирана от чужда държава във време на война. Сред тях е и Вапцаров.

Отбелязват се 80 години от разстрела на Никола Вапцаров

Срещу него са събрани безспорни доказателства и самопризнания в които той предава над 30 от съратниците си. Делото е засекретено при комунзима, а на практика всички, не само Вапцаров, при показанията си предават всички, изтъкна Ивайла Александрова в предаването на Дарик "Посока Култура" пред водещия Мирослав Боршош.

"Той е имал феноменална памет. Едно и също като показания изговаря три пъти устно, а след това и писмено. И в двата вида показания той споменава една случка, нещо което очевидно много го е разтърсило. Това е написването на стихотворението "Хроника". Към написването на това стихотворение го подтиква неговия началник в конспиративната дейност Цвятко Радойнов. Когато Радойнов прочита стихотворението заявява, че това не е правилно от идеологическа гледна точка, след което Вапцаров изгаря произведението си", разказа писателката.

Александър Алексиев пред Дарик: Понесох обиди и псувни заради това, че помагам на украински бежанци

Авторката отбеляза, че по време на устните показания, Никола Гешев принуждава Вапцаров отново да напише стихотворението и той го прави. Александрова твърди, че е намерила оригинала на творбата. 

"Феноменално е да напишеш стихотворение, по време на разпит, но никой поет не може да напише стихотворение, ако са го били преди това, разбирате ли?", реторично попита тя. 

"Ситуацията е била "всеки срещу всеки" или "всички са предали всички", вероятно поради желанието за оцеляване. Вероятно Никола Гешев им е обещавал живот", сподели Александрова.

Тео Ушев пред Дарик за новия си филм: Всички отговори са във филма. Който има очи - ще види

"Всичко, което е говорено до момента за Вапцаров се оказа невярно. Той заявява пред съда, че никога не е бил член на комунистическата партия, а е симпатизирал на една идея. Той е бил идеалист, което опровергава още една една измишльотина на комунистическата манипулация", казя тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм