"Бил съм обвързан с доста фондации в България в контекста на образователната система и в частност "Фондация за доброто", които се опитват да реновират детски отделения в цялата страна, с които продължихме работата си в помощ на украински бежанци. Така съм бил възпитан може би, но последната година активно се събрахме определена група хора, които сме по-дейни в помощта си. Много хора ме обиждаха, нагрубяваха ме, псуваха ме, обвиняваха ме. В началото може би ме жегваше. Не го разбирах. И до ден днешен не разбирам група от 50 човека, които се събират да говорят за неутралитет. Нямам отговор на определени въпроси. Дори леля ми, която е рускиня пита защо помагам на украинците и защо заставам срещу руснаците."

Тео Ушев пред Дарик: Цветана Манева ни разплака с думите си за филма ни

Това сподели в предаването "Посока култура" по Дарик радио актьорът Алекс Алексиев, който чрез силата на хората на изкуството се опитва да насочи общественото внимание към  значими световни проблеми и каузи.

"Действам чисто импулсивно на базата на моите вярвания, но осъзнах значимостта на това, което правя. Никога не се почувствах сам в това, което извършвах. Бях обграден от прекрасни хора. Хората, които се занимават с добротворчество са хора, които почти цял живот са го правили, още от училище да речем. Навсякъде срещаме Ники Кънчев например, който е невероятен. Той е изключително активен", сподели актьорът. 

„30 часа без ток“: Зеленски разкритикува работата на Кличко в Киев

"Колкото и негативно настроен да съм към българското общество в някои моменти, вярвам, че българинът е добър. Стагахме свидетели на това, когато десетки хиляди българи се включиха в издирването на Сашко от Перник. Трябва да сме по-регулярни в даренията, в добротворчеството и да си избираме каузи и фондации, които да подкрепяме", категоричен бе Алексиев.

Оръжейната индустрия процъфтява, докато Източна Европа въоръжава Украйна

"80 процента от хората, които докарахме в България се върнаха обратно в Родината си. Терористичната организация на Русия бомби изключително много електроцентрали и важни сгради за украинската инфраструктура и голяма част от страната е без ток", каза Александър.

"Трябва да се поставим за малко в техните обувки. Да с представим как нашите майки или сестри стоят в апартаментите си в уж една свободна държава и измръзват и нямат вода в 21-ви век, защото една друга държава ни стреля и се подиграва с нас", призова той. 

Над 80 000 руски паспорта са издадени в окупираните украински земи

Алексиев коментира и ситуацията в Иран, където ексалираха протести заради смъртта на Махса Амини, която бе убита по време на полицейски арест, защото не е носила правилно хиджаба си. 

"Това, което се случва в последните месеци в Иран не са просто протести. Самите иранчани го наричат "революция". Това е битка за оцеляване, битка за свобода. Ние сме лишени от много информация, понеже там интернетът е ограничен", каза той.

Стрелба срещу протестиращи в Иран доведе до десетки жертви

"Българската държава продължава да търгува с терористичната организация (Ислямска държава), която управлява Иран. Докато не наложим някакви адекватни санкции, тези хора ще продължават да просперират. Иран е богата държава. Да не забравяме, че това е една от най-богатите на петрол държави, а имат и ядрено оръжие, което плаши голямата част от цивилизования свят", добави актьорът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм