Русия е издала повече от 80 000 руски паспорта на жители на четири украински области, откакто Москва ги анексира през септември, предаде АФП.

Шаламанов пред Дарик: Успехите на Украйна помагат и на България

"След присъединяването на четирите региона към Руската федерация и в съответствие със законодателството, повече от 80 000 души получиха паспорти като граждани на Руската федерация", заяви Валентина Казакова, служител по миграцията във вътрешното министерство.

БГНЕС припомня, че през септември Русия проведе т.нар. референдуми в украинските региони Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, след което заяви, че жителите са гласували в полза на това да станат граждани на Русия.

По-късно същия месец Путин официално анексира териториите на церемония в Кремъл.

ЕС повече няма да признава руските паспорти, издадени на територията на Украйна

Организацията на обединените нации осъди "опита за незаконно анексиране" на украински земи и призова международната общност "да не признава обявените от Русия промени в границите".

Оттогава насам Русия е загубила обширни територии, които е контролирала в Украйна.

Украинска българка по Дарик: Българите знаят какво е да си в робство, защо не ни вярват?

Този месец Москва изтегли войските си от Херсон, който е главният град в едноименната област и единствената регионална столица, която Русия беше превзела при офанзивата в Украйна.

Руските паспорти, издадени в анексираните от Русия украински територии и сепаратистките проруски райони на Грузия, повече нямат да бъдат признавани в Европейския съюз, предаде Франс прес, като се позова на постигнато днес споразумение между Европарламента и страните членки.

Путин въведе военно положение в анексираните украински територии

Притежателите на такива документи няма да могат да получават визи и да влизат в Шенгенското пространство.

"Това решение е в отговор на неоправданата военна агресия в Украйна от страна на Русия и продължаващата практика да се издават руски международни паспорти на жители от окупираните територии", обяви Съветът на Европейския съюз. 

Сградата на градската администрация в Донецк бе поразена при обстрел

Руският президент Владимир Путин обяви през септември анексирането на украинските Донецка и Луганска област в източната част на страната, и на Запорожка и Херсонска област на юг - едностранно действие, осъдено от международната общност. През 2014 г. Москва анексира по подобен начин и Кримския полуостров.

ООН осъди с огромно мнозинство анексираните от Русия територии в Украйна

Решението на ЕС ще засегне също и сепаратистките проруски територии в Грузия - Абхазия и Южна Осетия, чиято независимост е призната единствено от Кремъл. Издаваните там документи вече не се признават от повечето страни членки, уточняват от Съвета. Новото решение цели да въведе хармонизиран подход за целия Съюз.

Взетото решение е по предложение на Европейската комисия и трябва да бъде официално прието от Европарламента и Съвета на ЕС.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм