"Успехите на Украйна помагат и на България, затова и в интерес на България е да помогне на Украйна.“ Така започна разговора военният експерт доц. д-р Велизар Шаламанов.

На въпрос какви действия да очакваме от Москва, Велизар Шаламанов отговори, че е много трудно да се предскаже в детайли. Едно обаче може да бъде казано със сигурност, посочи експертът - че благодарение на все по-голямата и категорична военна помощ от свободния свят за Украйна, логистиката на Русия в региона ще продължи да се влошава, което ще доведе до нови загуби за Руската Федерация в окупираните територии.

Зеленски от Херсон: Готови сме за мир

Раздвижването на дипломатическия фронт бе коментирано от Шаламанов с думите, че това са много позитивни новини, но успехът в дипломацията зависи единствено от успеха на украинската армия. Колкото повече военни победи бележи Украйна, толкова по-голяма е вероятността да се стигне до реални мирни преговори.

Военният експерт посочи три основни правила за работа с Русия. Две от тях са „Не се доверявай на Русия“, а третото „Никой не е спечелил война в Русия“. В контекста на третото правило той отбеляза, че никой не смята да напада Русия и пропагандните лозунги за превантивна защитна операция са несъстоятелни.

Разговорът се насочи към българската политика с коментар за приетото решение от Народното събрание за оказване на военна помощ на Украйна. На въпроса за причините за оказаната съпротива от страна на правителството и държавния глава за подобен вид помощ Шаламанов даде няколко причини.

Стоянов: След анализ ще има яснота каква техника и въоръжение може да дадем на Украйна

„Нашето общество е силно разделено и руската дезинформация и пропаганда е изключително силна. Тя влияе на политическите решения.“

„Определено президентът и това правителство имат позиция обратна на позицията на всички други президенти и правителства в страните от свободния свят.“

„Ситуацията в българската армия с въоръжението и техниката не е добра и има естествен елемент на недоверие, че ако се освободи въоръжението и техниката, макар и старо и с много ниска ефективност, това ще отслаби отбранителните ни възможности.“

Нидерландия може да даде на България стари F-16 в замяна на МиГ-29 за Украйна

Шаламанов посочи необхдимостта от действия в три посоки, за да бъде преодолян всеки от посочените фактори. Първо, сериозна борба срещу дезинформацията и пропагандата от Русия на всички нива. На второ място трябва да бъде ясно, че ако решенията бъдат оставени в ръцете на служебно правителство, нищо няма да се случи поради ясната позиция на президента. Трето, подкрепата от професионалните военни преминава през политическо взаимно съгласие за заместваща техника и задвижване на проектите за превъоръжаване на българската армия. Той посочи, че отговорността за тези стъпки пада върху парламентарно представените сили, които уважават цивилизационният избори на България.

На информацията за предложение за кръгова сделка от страна на Нидерландия за предоставяне на Ф-16, в случай че България даде на Украйна своите МИГ-29, Шаламанов потвърди, че подобни сделки са обичайна практика в контекста на този военен конфликт. Той заяви, че подобни предложения се получават, когато една страна е готова да предостави своята техника доброволно.

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм