От миналата седмица Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна проверки в търговските обекти, в които се предлагат храни, основно присъстващи на Великденската трапеза -  яйца, агнешко, козунаци, зелени салати. Съвместно с НАП и МВР се провеждат проверки и в хладилните складове, обясни в предаването „Кой говори“ по Дарик радио д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ.

„Като междинни резултати мога да кажа, че вече проверките са над 1000, има издадени над 300 предписания, 3 акта за административни нарушения, 3 броя разпореждания за забрана на храни и насочване за унищожаване и един обект, на който е спряна цялата дейност,“ сподели д-р Кулински. 

Как да разпознаем кой произвежда агнешкото?

Той добави, че проверките на агнешкото месо са насочени към няколко особености, свързани с етикетирането на месото. Една от тях е обозначаването на вида на месото - вносното дълбоко замразено агнешко месо, ако се предлага като размразено, трябва да е ясно отбелязано. Печатите, обозначаващи държавата производител, също са основен елемент на етикетирането -  когато е внос от Нова Зеландия, трябва да носи кафяв печат, а когато е от българските кланици - син. Също така задължително на щанда трябва да има информация за произхода на месото.

Досега откритите нарушения при проверките са липсващи печати, отсъствие на съпроводителни документи и етикет, съдържащ едновременно думите „охладено“ и „размразено“, което по думите на експерта е недопустимо.

 „Около 33 000 яйца сме бракували и насочили за унищожаване по различни причини – най-често липса на маркировка на черупката на яйцата, липса на съпроводителни документи. Освен това сме унищожили малки количества агнешко месо, около 270 кг. местни заготовки и 38 кг. козунаци“, обясни д-р Кулински.

Той отбеляза една положителна тенденция - че тази година на пазара преобладават яйца от български производители, а не добре познатите бели яйца, внос от Полша.

Getty images

„В това няма нищо чудно, защото България е един от големите производители на яйца за консумация“, каза той.

По-евтиното илзиза “скъпо”

Д-р Любомир Кулински отправи апел към българските потребители да не се подлъгват по по-евтината с няколко стотинки цена, да не пазаруват агнешко или яйца от бусове, багажници и паркове. Вместо това да използват магазинната мрежа и обектите, които са регистрирани по Закона за храните, където степента на сигурност на храната е по-висока. 

До два работни дни след края на празниците БАБХ ще публикува окончателен доклад на интернет страницата си, съдържащ цялата информация за проверките. 

Чуйте и гледайте целия разговор в прикачения видео файл. 

*По публикацията работи стажант-репортерът Калина Георгиева.