Президентът на Русия Владимир Путин въведе военно положение в четирите анексирани украински области  - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие.

Той инструктира правителството да създаде координационен съвет под ръководството на премиера Михаил Мишустин, който да работи с областите. Освен това, Кремъл обяви режим на висока степен на тревога в централните и южните федерални окръзи. 

Путин: Целта на Русия не е унищожаването на Украйна

На заседание на Съвета за сигурност, чрез видеоконферентна връзка руският президент обяви, че е подписал указ за въвеждане на военно положение в четирите новоприсъединени към Руската федерация области.

Окупираните украински региони поискаха от Путин да ги анексира

Ще напомня, че в ДНР, ЛНР, а също в Херсонска и Запорожка област до влизането им в състава на Русия е било в сила военно положение. И сега ние вече трябва да оформим този режим в рамките на законодателството на Русия. Затова от мен е подписан указ за въвеждане на военно положение в тези четири субекта на Руската федерация", каза Владимир Путин.

Зеленски: Украйна ще защити народа си след псевдо-референдумите

С указа органите на реда и военните получават изключителни правомощия, сред които разпореждане с храни, горива и продоволствие или конфискуване на имущество в името на военните действия.

Съгласно Федералния конституционен закон, за военното положение могат да бъдат приложени мерки като полицейски час, специален режим на търговия на алкохолни продукти и лекарства, специален режим на влизане и излизане от територията, участие на гражданите в извършването на работа за нуждите на отбраната, конфискуване от организации и граждани на вещи, необходими за нуждите на отбраната.

Кремъл: Ердоган ще предложи посредничество на Украйна по време на разговорите с Путин

На заседанието Путин заповяда да бъде създаден специален координационен съвет начело с премиера Михаил Мишустин за координиране на работата по повишена сигурност в страната. В състава му влизат вицепремиерите, представители на силовите ведомства, социално-икономическия блок на кабинета, администрацията на президента, както и на Държавния съвет. Според руския президент, така ще се осигури тясното взаимодействие с всички региони на страната. 

Освен това Путин въвежда средна степен на реакция в регионите на страната, граничещи с Украйна, както и висока степен на тревога в останалите региони на Централния и Южния федерален окръг. Съгласно указа в други области на Русия се въвежда ниво на основна готовност. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм