Оръжейната индустрия в Източна Европа произвежда оръжия, артилерийски снаряди и други военни доставки с темпове, невиждани от Студената война, докато правителствата в региона полагат усилия да помогнат на Украйна в битката й срещу Русия, пише Ройтерс.

Съюзниците снабдяват Киев с оръжия и военно оборудване, откакто Русия нахлу в съседката на 24 февруари, изчерпвайки собствените си запаси по пътя.

Димитър Стоянов: Скоро ще дадем конкретика за въоръжението, което ще предоставим

Съединените щати и Великобритания са предоставили най-пряка военна помощ на Украйна между 24 януари и 3 октомври, показва проследяването на Института за световната икономика в Кил, с Полша на трето място и Чехия на девето.

Все още предпазливи към Русия - техния господар от съветската ера, някои бивши страни от Варшавския договор виждат помощта за Украйна като въпрос на регионална сигурност.

Близо дузина правителствени и фирмени служители и анализатори обаче, които говориха с Ройтерс, казаха, че конфликтът също така предоставя нови възможности за оръжейната индустрия в региона.

Макрон обеща на Зеленски да продължи доставките на оръжие

Като се вземат предвид реалността на продължаващата война в Украйна и видимото отношение на много страни, насочени към увеличаване на разходите в областта на бюджетите за отбрана, има реален шанс за навлизане на нови пазари и увеличаване на приходите от износ през следващите години“, каза Себастиан Чвалек, главен изпълнителен директор на полската PGZ.

Държавната PGZ контролира повече от 50 компании, произвеждащи оръжия и боеприпаси – от бронирани превозвачи до безпилотни въздушни системи, и държи дялове в десетки други.

Сега планира да инвестира до 8 милиарда злоти (1,8 милиарда долара) през следващото десетилетие, повече от два пъти повече от предвоенната си цел, каза Чвалек пред Ройтерс. Това включва нови съоръжения, разположени по-далеч от границата със съюзника на Русия Беларус от съображения за сигурност, каза той.

Лавров: С искането на оръжия Украйна цели въвличането на Запада във военни действия

Други производители също увеличават производствения си капацитет и се надпреварват да наемат работници, казаха компании и държавни служители от Полша, Словакия и Чехия.

Веднага след атаката на Русия някои източноевропейски военни и производители започнаха да изпразват складовете си от оръжия и боеприпаси от съветската ера, с които украинците бяха запознати, докато Киев чакаше оборудване по стандарт на НАТО от Запада.

Тъй като тези запаси намаляха, производителите на оръжие увеличиха производството както на по-старо, така и на модерно оборудване, за да поддържат доставките. Потокът от оръжия помогна на Украйна да отблъсне руските сили и да си върне части от територията си.

Петков: Зеленски поиска ремонт на оръжия, безумие е да не помагаме

Чвалек каза, че PGZ сега ще произведе 1000 преносими системи за противовъздушна отбрана Piorun manpad през 2023 г. – не всички за Украйна, в сравнение с 600 през 2022 г. и 300 до 350 през предходните години.

Компанията, която според него също е доставяла артилерийски и минохвъргачни системи, гаубици, бронежилетки, малки оръжия и боеприпаси за Украйна, вероятно ще надмине целта за приходи от преди войната за 2022 г. от 6,74 милиарда злоти.

Компании и длъжностни лица отказаха да дадат конкретни подробности за военните доставки за Украйна, а някои не пожелаха да бъдат идентифицирани, като се позоваха на чувствителност на сигурността и търговска информация.

Николай Захариев: Целта ни е да опазим мира в страната

ИСТОРИЧЕСКА ИНДУСТРИЯ

Оръжейната индустрия в Източна Европа датира от 19-ти век, когато чехът Емил Шкода започва да произвежда оръжия за Австро-Унгарската империя.

По време на комунизма огромни фабрики в Чехословакия, вторият по големина производител на оръжия от Варшавския договор, Полша и други места в региона поддържаха работа на хората, произвеждайки оръжия за конфликтите от Студената война, които Москва подклаждаше по света.

Чехия беше една от силните страни от износителите на оръжия и ние разполагаме с персонала, материалната база и производствените линии, необходими за увеличаване на капацитета“, каза нейният посланик в НАТО Якуб Ландовски пред Ройтерс.

Нови 400 млн. долара от САЩ в подкрепа на Украйна

Това е чудесен шанс за чехите да увеличат това, от което се нуждаем, след като дадоха на украинците старите акции от съветската епоха. Това може да покаже на други страни, че можем да бъдем надежден партньор в оръжейната индустрия. Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и разширяването на НАТО в региона накараха компаниите да се модернизират, но „те все още могат бързо да произвеждат неща като боеприпаси, които пасват на съветските системи“, каза Симон Веземан, изследовател в Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Доставките за Украйна включват артилерийски снаряди от „източен“ калибър, като 152-милиметрови снаряди за гаубица и 122-милиметрови ракети, които не са произведени от западни компании, казаха служители и компании.

Доклад: Сирия предоставя „лаборатория за дронове“ на враждуващи страни

Те казаха, че Украйна е придобила оръжия и оборудване чрез дарения от правителства и директни търговски договори между Киев и производителите.

НЕ САМО БИЗНЕС

Източноевропейските страни подкрепят значително Украйна“, каза Кристоф Требеш, професор в института Кил. „В същото време това е възможност за тях да изградят своята военна производствена индустрия.“

Украйна е получила близо 50 милиарда крони (2,1 милиарда долара) оръжия и оборудване от чешки компании, около 95% от които са търговски доставки, каза пред Ройтерс чешкият заместник-министър на отбраната Томаш Копецни. Чешкият износ на оръжие тази година ще бъде най-високият от 1989 г., каза той, като много компании в сектора добавят работни места и капацитет.

Контрабанда на оръжие спряха на „Капитан Андреево“

За чешката отбранителна индустрия конфликтът в Украйна и помощта, която предоставя, очевидно са тласък, какъвто не сме виждали през последните 30 години“, каза Копични.

Дейвид Хак, главен изпълнителен директор на чешката STV Group, очерта плановете си за добавяне на нови производствени линии за малокалибрени боеприпаси и каза, че обмисля разширяване на капацитета си за голям калибър. В условията на ограничен пазар на труда компанията се опитва да привлече работници от забавящата се автомобилна индустрия, сподели той.

Продажбите в областта на отбраната помогнаха на Чехословашката група, която притежава компании, включително Excalibur Army, Tatra Trucks и Tatra Defence, почти да удвои приходите си за първото полугодие спрямо година по-рано до 13,8 милиарда крони.

Възможно ли е падналите ракети в Полша да бъдат прелюдия към сблъсък между Русия и НАТО?

Компанията увеличава производството както на 155-милиметрови патрони за НАТО, така и на 152-милиметрови източни калибър и обновява бойни машини на пехотата и танкове Т-72 от съветската епоха, каза говорителят Андрей Чиртек пред Ройтерс.

Той заяви, че доставките за Украйна са нещо повече от добър бизнес.

След началото на руската агресия нашите доставки за украинската армия се увеличиха многократно“, каза Чиртек.

Г-20 иска категорично да осъди войната в Украйна (обзор)

„По-голямата част от чешкото население все още си спомня времената на руска окупация на страната ни преди 1990 г. и ние не искаме да имаме руски войски по-близо до нашите граници.“

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм