По време на 11-годишната война Сирия е предоставила "лаборатория за дронове" на държави, джихадисти и други въоръжени групировки, като някои оръжия са били изпробвани и по-късно използвани в Украйна, заявиха наблюдатели на мира.

Според нов доклад, публикуван днес от базираната в Нидерландия организация за изграждане на мира PAX, 6 държави са разположили 39 модела военни дронове в хода на кървавата война.

Ердоган обяви сухопътна операция в Сирия

"Държавите и недържавните въоръжени групировки са тествали различни нови видове безпилотни летателни апарати и са проучили как използването им може да подобри военните тактики и стратегии", заяви PAX.

В доклада се казва, че Иран, Израел, Русия, Турция, САЩ и сирийската армия са използвали технологиите на дроновете в Сирия, усъвършенствайки ги за използване в други конфликти.

"През последното десетилетие модернизираните безпилотни летателни апарати в сирийското небе многократно показаха как военните участници са преминали през процес на обучение и са подобрили знанията си за проектирането, производството и използването на безпилотни летателни апарати", добави PAX.

Израел нанесе въздушни удари срещу Сирия

Безпилотни самолети камикадзе, разработени от Иран, Русия и САЩ, са били използвани в Сирия, преди да бъдат разгърнати "в по-голям мащаб" в продължаващия конфликт в Украйна, се подчертава в доклада.

В Северна Сирия Турция започна да разполага военни дронове през 2016 г., което помогна на Анкара и нейните пълномощници да завземат територии по границата. Bayraktar TB-2 се е превърнал в "най-известния турски боен дрон, който е изиграл ключова роля в конфликтите в Либия, Нагорни Карабах, Етиопия и съвсем наскоро в Украйна", заяви PAX.

Защо Иран помага на Русия

В доклада се посочва, че между януари и септември 2022 г. повече от 60 турски безпилотни апарата са нанесли удари по кюрдски райони в северната част на Сирия.

PAX отбеляза, че Сирия се е оказала "най-добрата лаборатория за безпилотни летателни апарати" за Русия, позволявайки на Москва да оцени безпилотните летателни апарати на своите партньори и да изпробва собствените си бойни дронове и оръжия.

Военната намеса на Русия през 2015 г. в подкрепа на сирийския режим беше от решаващо значение за обръщането на хода на войната в полза на Дамаск, след като той загуби големи територии.

Медведев предупреди Израел да не доставя оръжие на Украйна

"Русия е оказала значително влияние върху хода на войната чрез включването на безпилотни летателни апарати", заяви PAX.

Иран също е предоставил на съюзниците си безпилотни летателни апарати, включително на иракските милиции и на мощната ливанска групировка "Хизбула". Според PAX "има данни, че шест вида ирански безпилотни самолети са попаднали в ръцете на сирийския режим".

18 загинали сирийски войници при бомбен атентат

По време на боевете в Сирия граждански дронове са били преоборудвани за военна употреба какато от джихадисти като "Хаят Тахрир аш Шам", която контролира голяма част от Северозападна Сирия, така и от победената групировка "Ислямска държава". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм