Интензифицирането на международните отношения през последната година започна все повече да поставя въпроса за сблъсък между НАТО и Русия на дневен ред. Конфликтът в Украйна породи множество сценарии, както от едната страна, така и от другата. Дали обаче подобен конфликт може да влезе във фаза на ескалация и горещ сблъсък заради инциденти като този с падналите ракети в Полша, следва да оценим през призмата на стратегиите за сигурност, външнополитическите доктрини на потенциално замесените страни и политическата воля в тях.

Предполагаеми руски ракети паднаха в Полша, има двама загинали

Исторически никога не сме били по-близо до подобен конфликт от началото на дезинтеграцията на Източния блок до днес, но това съвсем не значи, че това е моментът в цялата история, който може да се класифицира като такъв с най-високо ниво на риск. Нека си спомним Кубинската ракетна криза през 1962 г. и колко близо е бил светът до ядрен конфликт тогава. Това, което се случва в този момент, е може би най-горещата точка в Студената война, където политиците и от двете страни си дават сметка, че войната като продължение на политиката по Фон Клаузевиц означава тотално унищожение на света.

НАТО свика извънредно заседание заради инцидента в Полша

За подобна превенция на ескалацията имаме и съвременен пример, който се случи през 2015 година и отново постави въпроса за световен сблъсък на дневен ред. Тогава турски изтребители Ф-16 свалиха руски боен самолет СУ-24 на границата между Турция и Сирия. Реакцията тогава беше мигновенна и световната политическа общност се обедини около деескалацията и смъкване на напрежението в района.

Сдържани позиции в парламента след падналите ракети в Полша

Тези примери показват, че въпреки агресивните външнополитически доктрини и сложната шахматна игра на международните отношения, решенията дали един конфликт да влезе в гореща фаза все още се подчиняват на политическата воля на хора със семейства, а не на военни с реваншистки или великодържавнически идеали.

Инцидентът в Полша, разбира се, е игра по най-тънките струни на нервите на политиците във всяка една от страните, но с появата на ядрените оръжия събития като убийството на Франц Фердинанд, подпалило Първата световна война, трудно вече могат да се превърнат в първата плочка домино от нещо по-мащабно. Именно поради тази причина разумът на страха не би позволил да станем свидетели и участници в пълномащабен конфликт между Русия и НАТО, поне не и на този етап и след тази случка. Не и докато не се случи нещо повече от инцидент, или пък ако Руската федерация не реши да употреби стратегически ядрени средства в конфликта в Украйна, което тотално ще промени настоящата структура на международните отношения.

Байдън: Взривът в Полша може и да не е от руска ракета

Какво да очакваме?

Разбира се, подобни ситуации винаги оставят своя отпечатък върху международните отношения. Особено ако експертизата докаже, че ракетите са били руски. Кубинската ракетна криза води до по-голяма предпазливост и е прелюдия към договорите САЛТ 1 и САЛТ 2 - Преговори за ограничаване на стратегическото въоръжение. Инцидентът с турските изтребители доведе до повече двустранни отношения между Русия и Турция и прецизиране на бойните действия на територията на Сирия, за да не се стига до повече подобни нежелани сблъсъци. 

Калфин пред Дарик: Руската стратегия започва да прелива в дефанзивни действия

Вчерашният инцидент няма да бъде подминат от историята и той най-вероятно ще доведе до засилване на изнесената предна линия на НАТО в Източна Европа, но отново едва ли ще стигнем до пълномащабен конфликт в настоящия момент. Подобен отговор е логичен и ще впрегне всички съюзници на НАТО в засилени консултации и търсене на оптимално решение, което да повиши сигурността в региона и същевременно да не доведе до директен конфликт между ядрени сили.

Това, което можем да очакваме в следващите дни, е сблъсък, но на дипломатическото поле, а не на бойното. Разумът на страха в подобни ситуации води много повече до политически решения, отколкото до прибързани военни отговори, особено когато на карта е заложен световният мир. Тепърва предстои експертиза по въпроса, но дори и да се установи, че ракетите са изстреляни от Русия, това едва ли ще бъде пречупващата точка в историята, която ще повлече човечеството към ужаса на Трета световна война.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм