В началото на разговора в предаването "Кой говори?" на Дарик радио бившият външен министър Ивайло Калфин коментира вчерашния инцидент с падналите предполагаеми руски ракети на полска територия. Според него руската стратегия се променя и започва да прелива в дефанзивни действия и масиран обстрел с ракети. Именно това поражда по-големи рискове от подобни инциденти, тъй като се обстрелват градове, близки до териториите на съседни държави, но едва ли може да става въпрос за умишлена атака.

Предполагаеми руски ракети паднаха в Полша, има двама загинали

На въпрос какъв ефект може да има това върху Русия, Калфин коментира, че частичната мобилизация и военните неуспехи са разклатили вътрешната подкрепа за Путин, но това не означава, че Руската федерация ще смекчи поведението си.

НАТО свика извънредно заседание заради инцидента в Полша

Според Калфин отсъства наличен потенциал за пълно разрешаване на конфликта. Това е продиктувано от невъзможността нито една от двете страни да излезе с чиста победа от него. Военното поражение за една от двете страни е почти невъзможно и се предвижда сценарий на замразен конфликт.

Радев: Инцидентът в Полша е неприемлив

ООН трудно биха могли да бъдат продуктивен арбитар по конфликта поради фактическото положение на постоянен член на Русия в Съвета за сигурност на организацията, добави бившият външен министър.

Донев свиква Съвета по сигурност след заседанието на НАТО

След това разговорът се насочи към мястото на България в Шенгенското пространство. Калфин изрази скептична прогноза по темата, тъй като единодушието за приема на България и Румъния на този етап липсва. Шенген се превръща в тема за вътрешнополитическа употреба в Нидерландия и Швеция, коментира той.

Швеция е следващата ни възможна пречка за влизане в Шенген

По темата Г-20 бившият външен министър коментира срещите между Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин, фокусът върху екологичните теми и конфликта в Украйна.

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм