Швеция вероятно ще се присъедини към Нидерландия и също ще блокира България, Румъния и Хърватия при опитите им да се присъединят към Шенгенското пространство. От миналия четвъртък вече има индикации за противопоставяне и от Швеция, след като комисия в тамошния парламент гласува против приемането на страните-кандидатки. Несигурност буди и позицията на Дания. Чуйте още от Тодор Пантилеев.

Ройтерс: Влизането на България в еврозоната е застрашено от изборна безизходица

"Ние вярваме, че когато става въпрос за разширяване на Шенгенското пространство, трябва да започнем от нашите нужди, да контролираме влизането и излизането и да сме сигурни, че разполагаме с всички инструменти, от които се нуждаем в борбата с престъпността", се казва в позиция на правната комисия на шведския парламент. Според тях това е в интерес на вътрешната сигурност на страната.

Нарастват шансовете Нидерландия да подкрепи влизането на Румъния в Шенген

Междувременно колебание идва и от датчаните, които пък са изправени пред избори, а въпросът за приемането на кандидатстващите страни за тях е много деликатен.

Разширяването на Шенгенското пространство се насърчава от председателство на съвета на ЕС на Чехия, което иска страните от съюза да вземат решение на 9 декември, когато е планирана среща на министрите на правосъдието и на вътрешните работи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм