„Няма да коментирам последните думи на президента, но тезата, че ако си мълчим и се наведем и чакаме бурята да отмине и не се включим в общата си критика към Русия, представете си за да мине по-бързо тази война, дайте да не помагаме на Украйна, да няма Буча, дайте Украйна да бъде превзета. След това Молдова потенциално, да се опре Русия на границата с Румъния и Путин да ни застане на границата и ние да се чувстваме в безопасност и спокойни. Това е безумие.“

Това заяви премиерът Кирил Петков пред bTV.

Радев: Има риск войната да ескалира като общоевропейска

„Бих казал на президента, че отиването до Украйна за мен промени още повече моя мироглед какво се случва. В Русия нищо не се случва, а в Украйна едни ракети се впиват в блоковете и взривяват населението“, каза Петков.

„България трябва да е от правилната страна на историята, българският интерес е да не се навеждаме, да сме част от Европа и да помагаме агресорът да не напредва“, категоричен е премиерът, като посочи, че с тези думи се обръща към президента Радев.

Никола Минчев пред Дарик: Има достатъчно гласове, за да мине решението за военна помощ за Украйна

„Президентът не мисля, че имаше предвид нас с неговата позиция днес, той ни познава, че ние винаги сме защитавали българския интерес. Не може в 2022 г. да летят ракети към блокове. Украинското правителство получава оръжия от много страни като военна помощ, отвсякъде. Ние имаме възможност да поправяме руска техника, реално украинските заводи са разрушени, за това ме помоли Зеленски за такава военно-техническа помощ. Не, Зеленски не поиска оръжие, а ремонт на оръжието, което той използва и има, но за съжаление то е старо като нашето и трябва да се ремонтира“, пояси Петков.

Освободеният шеф на „Кинтекс“: Изнасяме индиректно оръжие за Украйна, всички в бранша знаят

Τοй коментира и думите на Нинова, че ще напусне коалицията, ако НС гласува военна помощ за Украйна.

„Видяхте говоренето и на БСП, осъзнават, че в момента да пуснем това правителство в страната по време на война, да падне, е безотговорно и не вярвам, че това ще го направят“, заяви премиерът.

„Друго, приема се гласуването за помощ, веднага възлагам нашето МО да се свърже с МО на Украйна и това, моето поскаха от нас да започне. Това ще е организирането на цялата дейност, която искат от нас“, обясни Петков.

Нинова: България не изнася оръжия за Украйна

По темата за газа, той попита защо ноември сме се отказали едностранно с решение на шефа на Булгаргаз от азерските количества, "защо сме се отказали от ноември до юни, защо", попита Петков.

“Тук няма идеология, ние казахме готови сме да платим, платихме 50 млн. изпратихме ги на Газпром и те ни ги върнаха, защото не са в рубли“, допълни българският министър-председател.

ЕС планира пълен отказ от руския петрол до края на годината

Попитан дали очаква ЕС да наложи ембарго на руски петрол, Петков отговори, че „в този момент“ не очаква и че има страни, които не могат да понесат това, като Румъния, Австрия, Германия.

На въпроса дали кабинетът ще спре износа на ток, Петков отговори:

„В този момент не, защото виждаме, че имаме алтернативи и няма да се стигне до там. За май месец ще продължат компенсациите за сметките за ток на бизнеса, работим месец по месец в момента. 4,1 млрд. сме дали на бизнеса, за да намалим сметките за ток“. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм