Иранските сили за сигурност откриха огън по протестиращите след петъчната молитва в размирната Югоизточна провинция Систан-Балучистан, при което десетки хора загинаха или бяха ранени, предадоха от БГНЕС

Ислямската република засили репресиите срещу протестите, предизвикани от смъртта на Махса Амини, 22-годишна иранка от кюрдски произход, на 16 септември.

ООН ще назначи независимо разследване на репресиите срещу демонстранти в Иран

Участниците в кампанията призоваха за общонационални демонстрации тази седмица в знак на солидарност с Кюрдистан, който заедно със Систан-Балучистан понесе основната тежест на смъртоносните репресии на Иран срещу протестите.

"Кюрдистан, Кюрдистан, ние ще те подкрепим", се чуваше да скандират протестиращите във видеоклип от столицата на Систан-Балучистан Захедан, един от малкото градове със сунитско мнозинство в предимно шиитски Иран.

Иранските власти задържаха известни актриси (снимки)

"Кюрди и белуджи са братя, жадни за кръвта на лидера", пеят те в други непроверени кадри, публикувани в социалните мрежи, по отношение на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

По-късно активисти заявиха, че силите за сигурност са открили огън по протестиращите в града.

"Десетки са убити или ранени", заяви базираната в Лондон Кампания на белуджийските активисти (BAC) в своя канал в Телеграм.

„За медиите (само)критично“ : Един български журналист в Ира

BAC сподели видеоклип, на който се вижда как група мъже изнасят мъж, който изглежда е ранен, от джамията "Маки" в Захедан - най-големия сунитски молитвен дом в Иран.

Демонстранти излязоха по улиците и на градовете Ираншахр, Хаш и Сараван в Систан и Белуджистан, съобщиха BAC и 1500tasvir monitor.

Базираната в Осло група "Ирански права на човека" (IHR) заяви, че Корпусът на гвардейците на ислямската революция е използвал военно оборудване, включително тежки картечници, за да потисне хората.

ЕС разширява санкциите срещу Иран

Във вторник IHR заяви, че иранските сили за сигурност са убили най-малко 416 души, включително 51 деца и 27 жени, след избухването на протестите.

Сред тях са най-малко 126 души, убити в Систан-Балучистан, и 48 души, убити в провинция Кюрдистан. Повече от 90 души бяха убити по време на масова стрелба в Захедан на 30 септември.

„България е с теб, Иран“: Артисти отрязаха косите си и организират шествие

Протестите се проведоха ден след като Съветът по правата на човека на ООН гласува за създаване на разследване на високо равнище на кървавите репресии в Иран.

Иран осъди този ход, като заяви, че той е "безполезен и представлява нарушение на националния суверенитет на страната".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм