На 16 септември 2022г. младата иранка Махса Амини бе убита в ареста от моралната полиция, заради неправилно носене на задължителния хиджаб с подаващ се кичур коса.

Оттогава Иран е залят от кървави граждански протести, потискани от правителството със стотици убити, хиляди арестувани, множество документирани груби нарушения на човшките права на протестиращите.

Протестите в Иран продължават: Полицията е стреляла по хора, отдаващи почит на Махса Амини

В солидарност с протестиращите против режима в Иран, български актьори, режисьори, активисти, млади хора и деца, в това видео засвидетелстват своята подкрепа за свобода и справедливост за Иранските граждани. Използвана е песента BARAYE на иранския певец Shervin Hajipour, станала химн на протестите.

Преди време водещи френски актриси, сред които Жулиет Бинош и Изабел Юпер, също отрязаха кичури от косите си в знак на солидарност с протестите заради смъртта на иранката Махса Амини. "За свободата", каза Бинош, докато режеше кичур от косата си пред камерата.  В протеста се включиха още френски актриси и певици, сред които Марион Котияр и Изабел Аджани.

"Махса Амини беше малтретирана от нравствената полиция до смърт. Всичко, в което беше обвинена тя, бе, че е носила забрадката си по неподходящ начин. Тя е мъртва поради това, че са се показвали няколко кичура от косата й", гласеше текст във видеоклип в Инстаграм, публикуван от акаунта soutienfemmesiran (Подкрепа за жените в Иран).

Иранска спортистка бе посрещната като героиня, след като се състезава без хиджаб (видео)

Шведската евродепутатка Абир ас Сахани отряза от косата си в знак на солидарност с жените в Иран. Тя направи това по време на реч в Европейския парламент в Страсбург. "Докато Иран не стане свободен, нашият гняв ще бъде по-силен от потисниците. Докато иранките не станат свободни, ще бъдем до вас", каза Сахани, която е родена в Ирак. После взе ножица и отряза от косата си, заявявайки на кюрдски "жена, живот, свобода".

Ескалиращото напрежение в Иран в момента е резултат от години репресивно управление от иранското правителство и смразяващо бездействие от страна на международната общност. Дали това е исторически момент, който би довел до отдавна чакана свобода в Иран, не знаем?! Но знаем е, че не можем да бъдем безразлични към страданието, репресията, убийствата на невинни жени и мъже в Иран пред очите на целия свят.

Страж на ислямските ценности: Как западът наказва „моралната полиция“ на Иран

Поредната кървава точка на картата на света. В знак на солидарност ВИЕ може да споделите това видео в своите социални мрежи и да се присъедините към мирния граждански протест „България е с теб, Иран“, планиран на 12.11.2022г в 17:00ч. пред пилоните на НДК в София.

По време на разразилите се протести в Иран, се появиха редица видеоклипове и информация, че полицията стреля по хората. В края на октомври такива данни има за Сакез, родния град на Махса Амини, която почина в ареста, след като беше арестувана за „неправилно“ носене на хиджаба си. Хиляди се събраха край гроба на жената от кюрдски произход и се сблъскаха с полицията 40 дни след смъртта й, пише Би Би Си. Видеоклипове показват хиляди опечалени, вървящи по път през поле и река, за да заобиколят пътните блокади и да стигнат до гробището, където е погребана Амини. Тълпите са викали "Жена, живот, свобода" и "Смърт на диктатора" - две от характерните скандирания на протестното движение, както и "Долу предателите" и "Кюрдистан ще бъде гробището на фашистите".

Какво ще се случи между Иран и Запада?

Някои активисти, особено тези извън Иран, искат западните страни да отидат отвъд публичните послания на подкрепа и да въведат нови санкции.

Смущаващи кадри: Полицията в Иран стреля от камион по бягащи хора (видео)

Изглежда обаче, че това няма да се случи, докато или освен ако Иран не се доближи до повратна точка, когато режимът стане доста нефункционален или неговите сили за сигурност са подкопани. Чуждестранните правителства също ще търсят признаци за появата на лидерска фигура на опозицията.

На този етап не изглежда, че западните страни са готови да прекъснат дипломатическите връзки с Иран. Американските демократи миналата седмица - загрижени, че това може да повлияе на ядрените преговори с Иран, не подкрепиха законопроект, внесен от републиканците за санкциониране на върховния лидер на Иран Али Хаменей и неговия президент Ебрахим Раиси.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм