Съобщава се, че иранската полиция е стреляла по протестиращи в Сакез, родния град на Махса Амини, която почина в ареста, след като беше арестувана за „неправилно“ носене на хиджаба си.

Хиляди се събраха край гроба на жената от кюрдски произход и се сблъскаха с полицията 40 дни след смъртта й, пише Би Би Си.

Страж на ислямските ценности: Как западът наказва „моралната полиция“ на Иран

Правозащитна група и свидетели казаха, че полицаите са стреляли с бойни патрони и сълзотворен газ по тълпите в града.

Протести обхванаха Иран след смъртта на 22-годишната Амини на 16 септември. Тя беше задържана три дни по-рано от моралната полицията в столицата Техеран и изпадна в кома, след като колабира в център за задържане.

Имаше съобщения, че полицаи са я били с палка и са удряли главата й в превозно средство, но полицията отрече да е била малтретирана и твърди, че Амини е получила инфаркт.

“Жени, живот и свобода”: Над 100 000 шестваха в Берлин в подкрепа на Иран (видео и снимки)

В сряда силите за сигурност бяха разположени в Сакез и други части на провинция Кюрдистан в очакване на нови демонстрации на 40-ия ден от смъртта на Амини - културно значим повод за иранците.

Видеоклипове показват хиляди опечалени, вървящи по път през поле и река, за да заобиколят пътните блокади и да стигнат до гробището, където е погребана Амини.

Тълпите са викали "Жена, живот, свобода" и "Смърт на диктатора" - две от характерните скандирания на протестното движение, както и "Долу предателите" и "Кюрдистан ще бъде гробището на фашистите".

Не е ясно дали са присъствали членове на семейството на Амини.

Източник, близък до семейството, каза на Джияр Гол от Би Би Си, че разузнавателни агенти са оказали натиск върху баща й да каже, че няма да има церемония.

Иранска спортистка бе посрещната като героиня, след като се състезава без хиджаб (видео)

Кюрдската правозащитна група “Hengaw”, която е базирана в Норвегия, по-късно написа в Туитър, че опечалените са тръгнали към офиса на провинциалното правителство в Сакез, и че силите за сигурност са открили огън по хората на площад Зиндан.

Информационната агенция Ройтерс цитира неназован очевидец, който казва: „Полицията за борба с безредиците стреля по скърбящи, които се бяха събрали на гробището... Десетки бяха арестувани“.

Полуофициалната информационна агенция Исна съобщи, че "ограничен брой от присъстващите на мемориала на Махса Амини са се сблъскали с полицейските сили в покрайнините на Сакез и са били разпръснати".

Смущаващи кадри: Полицията в Иран стреля от камион по бягащи хора (видео)

“Hengaw” също съобщи за демонстрации в няколко града в Кюрдистан. Те казват, че полицията е стреляла на няколко места, включително в Мариван.

Първите протести се проведоха след погребението на Амини в Сакез, като жените разкъсаха забрадките си в знак на солидарност.

Протестите се превърнаха в едно от най-сериозните предизвикателства пред Ислямската република след Иранската революция през 1979 г.

Моето тяло - моят избор: Иранка хвърли хиджаба и остана гола в знак на протест (видео)

Жените са лидерите на протестите, като размахват забрадките си във въздуха, подпалват ги и дори режат косите си на обществени места.

Опозиционни активисти обявиха, че протести, отбелязващи 40-ия ден на траур за Амини, са били проведени и в други части на страната, включително столицата Техеран.

Появи се видео, което показва как силите за сигурност са използвали сълзотворен газ в девическо училище в столицата в отговор на протест на момичетата.

Протестиращ в Иран: Излизаш на улицата и знаеш, че може да не се прибереш жив (видео и снимки)

Една млада протестираща жена в Иран каза пред BBC World News: „Не можете да си представите колко трудно е да излезете на улицата, знаейки, че са готови да стрелят. Но ние не се страхуваме.

„Не става дума за мен. Става дума за следващото поколение. Ние искаме да имаме нормален живот”.

Тя добави: “Не знам кога ще свършат протестите, но днес иранското общество е по-будно от всякога и сме готови за големи промени.“

Превод: Илина Стоянова

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм