Моето тяло - моят избор!

Така иранката Джаки Сингх озаглави свое видео, което запали мрежата. В него дръзката дама захвърля хиджаба, който покрива красивото й тяло и лице, а след това експериментира с различни тоалети, които подчертават красотата й.

В края на видеото смелата Джаки остава съвсем гола, като това е демонстрация на липсата на право на жените в Иран да правят с телата си каквото намерят за добре, което по дефиниция е изконно право на всяко човешко същество. Не такава е ситуацията на това място, което е спряло своето светско развитие преди около 10 века. 

Протестиращ в Иран: Излизаш на улицата и знаеш, че може да не се прибереш жив (видео и снимки)

"Моето тяло - моят избор" е не просто модерна тенденция в социалните мрежи, а съвременна революция. Борба за нормален живот, равни човешки права и независимост. Борба за спасението на майките, жените в Иран, които до този момент бяха унизително третирани като предмети. Борба за фундаментални промени, от които зависи дали следващите поколения момичета в Иран ще носят на плещите си тежкото бреме на забравата. 

Случващото се в Иран ще остане в историята, записано със златни букви, защото то е лицето на прехода към кардинални промени, които, надяваме се, ще променят в глобален аспект закостенялото схващане, че жената е по-малко човек от мъжа и ще изкоренят или поне минимизират този проблем.

Най-малко 28 деца са убити в Иран, много хора са арестувани

В съвремения свят ставаме свидетели на множество доказателства за това, че жената е не само равна, но и в много аспекти по-силна и еманципирана от мъжа. Така горепосочената стигма бавно, но сигурно се пропуква и разрушава, правейки път на неограничения потенциал на жената, който може да мести планини, да разделя реки и каквото си пожелае, ако реши... и ако й бъде позволено. В България обаче все още ни е трудно да се преборим с двойния аршин, който лепва клеймото "уличница" на всяка жена с морала на мъж. Е, тук поне не убиват с камъни за това. 

Четвърта седмица на протести в Иран

Изволювали си правото да работим, да упражняваме своето право на глас и да преценим сами дали искаме да бъдем работещи жени, домакини или и двете, време е да бъде извоювано правото на едни жени да не крият лицата си и не само - да бъдат признати за хора и тяхната дума да тежи. Колко парадоксално звучи на фона на развиващия се свят... Кой би предположил? 

Френски актриси отрязаха кичури от косите си в знак на солидарност с жените в Иран (видео)

По време на демонстрациите в Иран много известни личности и не само отрязаха косите си в знак на съпричастност. Доста от потребителите в социалните мрежи намериха този акт за безсмислен, некоструктивен и лицемерен дори, но моралната подкрепа е също толкова нужна, колкото са необходими и офанзивните действия в сърцето на Техеран, които извоюват свобода с кръв, сълзи и изубени животи.

Ирански активист пред Дарик: Чрез изтезания искат да променят нас и вярванията ни

Поети, писатели и журналисти дадоха тласък на вълната от одобрение на случващото се в Иран и насърчиха още повече протестиращите да се борят. Понякога перото е по-силно от меча. 

"Моето тяло - моят избор! Ще бъде така, защото искам!"

Гледайте програмата на Дарик на живо тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм