Протестите в Иран се разрастват и опитите да се потушават от страната на правителството стават все по-агресивни. Арестуват се не само участниците в тях, но и техните семейства. Животът в страната става все по-опасен, хората се страхуват да излязат дори до магазина. Това разказа в интервю за Дарик радио Рамтин Шахарзад, активист в най-голямата правозащитна организация в Иран. По думите му след смъртта в ареста на Махса Амини хората за първи път си дават сметка за действията на  моралната полиция в страната. Нейната задача е да накара хората чрез агресия да се придържат към религията и да спазват ислямските норми, каза още той, но жените и младите хора вече не са съгласни с ограничаването на техните права. В знак на протест в редица населени места в ислямската република и извън нея жените започват да режат косите си и да горят хиджабите си. 

Обстрелват протестиращите в Иран с бойни патрони и метални сачми (видео)

Репортерът ни Тодор Пантилеев разговаря с Рамтин Шахарзад за това какви са надеждите на протестиращите, както и какво се случва с хората в Иран.

Защо смъртта на едно момиче предизвика толкова голямо гражданско недоволство?

"Това не е първият случай на агресия към жена от страна на моралната полиция в Иран. Нека погледнем към Махса Амини, която беше само на 22 години. Тя е била в Техеран с брат си на обиколка.  Пътували са с метрото и е била арестувана. На снимките се вижда, че е била с хиджаб и че е спазила всички закони на ислямското правителство. След случилото се с нея хората си казват: „Това можеше да съм аз, някой от семейството ми или познат. Това можеше да е всеки, който излезе навън, спазва правилата, но въпреки това го арестуват брутално и загива."

Иран: Протестираща млада италианка е в затвора

Какви са исканията на протестиращите?

"Хората в Иран бяха обнадеждени, че може да има промяна, идваща от правителството. Междувременно обаче през тези седмици те излизат във всички големи и малки градове и заявяват, че искат промяна на режима. Както и искат свободата отново да се върне в техния живот."

На какви компромиси сте готови и възможни ли са разговори с управляващите?

"Има блокаж между правителството и хората. Те са напълно разделени.  Протестите не са война срещу властта. но тя ги превръща в нещо брутално. Просто искаме да имаме основните човешки права, но правителството не иска да чуе нищо от това. "

Иран: Студентски протест събра над 200 души заради смъртта на Махса Амини

Кои са основните човешки права, които се нарушават най-често в Иран?

"Правото на живот и избор на религия са първите, които най-често се нарушават. В Иран се опитват да премахнат различните хора от общество. Всички трябва да сме с една религия и два пола. Правят се много неща, за да се постигне този резултат. При нас жените са задължени да носят с хиджаб навсякъде навън. А всъщност никой не го иска това. Нарушава се и правото на протест, както и много други. Правата и на Махса Амини са били нарушени, въпреки че не е правила нищо нередно."

Каква сила се упражнява върху протестиращите от страна на правителството?

"Те се опитват да направят всичко възможно хората да спрат да общуват по между си. Блокираха напълно Инстаграм и Уатсап, единствените социални мрежи, в които се чувствахме защитени. Те спират достъпа до интернет почти всеки ден от привечер до сутринта. Стрелят директно по протестиращите с бойни патрони и метални сачми, нанасят тежки побои и упражняват сексуално насилие върху жените. Арестуват всеки, стига да поискат. Мой близък журналист беше задържан за това, че е снимал, но в затвора сега е и цялото му семейство. Това просто е страшно!"

Иран: 19 убити при сблъсъци, включително полковник от гвардията

Казвате, че арестуват журналисти, какво се случва с медиите, в каква степен са свободни?

"Много е трудно медиите да оцелеят в Иран. Мога да кажа, че в момента нямаме дори една свободна медия. Само няколко отделни журналисти все още се опитват да изнасят информация. Например репортерът, който интервюира Махса Амини преди тя да почине, веднага беше арестуван. Всеки един, който влезе в Туитър и напише нещо по темата, вече е в голяма опасност."

Как смятате, че ще се развият протестите?

"Много е трудно да се предскаже. Това, което виждаме е, че огромна част от младото поколение излиза навън и протестира. Младежите знаят как изглежда животът извън Иран и настояват за промяна. Те няма да се откажат. Това може да бъде регионална революция. Надяваме се да има промяна в страната."

Иран отхвърля критиките на ЕС и създава специални съдилища за протестиращи

Може ли да разкажете конкретен случай, свързан с моралната полиция, на който сте били свидетел?

"Лично аз съм бил арестуван от моралната полиция. Тя е насочена на 90% към жените, но и мъже биват арестувани. Тя е много опасна и за хора от ЛГБТ обществото. Мен ме арестуваха, защото бях с приятелката ми в кафене. Държах я за ръка и накрая, когато си тръгнахме я целунах. Час след това дойдоха полицаите, показаха си картите и ни арестуваха."

Какво е отношението на моралната полиция полицията към хората?

"Можем да кажем, че моралната полиция става се по-жестока. Това са хора, които чрез изтезания искат да те накарат да промениш себе си и вярванията си. През последните няколко седмици виждаме все повече такива видеа. Това с Махса Амини е първото, което се видя от цялата страна."

„Векът е разглобен“ на парчета: Синове стават палачи на майките си

Притеснявате ли се за живота си?

"Притеснявам се за живота на хората в страната. Аз съм в Лондон. Ние, които сме извън Иран, сме в безопасност, поне така мисля, но фокусът ни е насочен към хората там, защото в момента едно отиване до магазина е опасно. Това е притеснително за всички."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм