Протестите в Иран продължават въпреки репресиите от страна на силите за сигурност, които според правозащитна група са убили най-малко 201 души. Размириците избухнаха в отговор на смъртта по време на арест на Махса Амини, 22-годишна жена, задържана от “моралната полиция”, за предполагаемо нарушаване на строгите правила за носене на хиджаб, пише Би Би Си.

В страната има тежки ограничения за независими и чуждестранни репортажи. Ник Робинсън от програмата на Би Би Си Today успя да интервюира Фауаз, който протестира по улиците на Техеран.

Най-малко 28 деца са убити в Иран, много хора са арестувани

Атмосферата е доста напрегната и въпреки това е вълнуваща. Този път хората са обнадеждени и се надяваме, че истинската промяна е точно зад ъгъла. Не мисля, че хората са склонни да се откажат този път. Сега виждаме жени на улицата, които не носят хиджаб. Хората са доста подкрепящи към тях. Шофьорите на улицата натискат клаксони, когато видят, че жена не е покрита”, сподели той.

Четвърта седмица на протести в Иран

Обикновено протестите започват вечер или следобед и са на различни места в града, така че хората не се събират просто в една конкретна област. Ако просто излезете навън, можете да чуете клаксони на коли.  Хората протестират срещу силите за сигурност, а през нощта тези, които не искат да излизат от домовете си, крещят от прозорците си лозунги като "Долу диктаторът". Чувствам се наистина добре от това”, заяви Фауаз.

Какви хора се присъединяват към протестите?

- Всякакви. Основните фигури в това всъщност са жените. Те до известна степен водят нещата. Техните права са част от човешките права. Ето защо някои хора може да го нарекат феминистко движение, но това, което отличава протестите от феминистко движение, е включването на малцинствата на фронта. 

Френски актриси отрязаха кичури от косите си в знак на солидарност с жените в Иран (видео)

Когато се сблъскате със силите за сигурност, как реагират те?

- Когато излезете на улицата, трябва да очаквате всичко. Дълбоко в себе си знаеш, че може никога да не се върнеш. Може да бъдете арестуван, задържан за дни, месеци или дори години, както сме виждали преди. Досега имах късмет. Бит съм с палка, ритан съм, но съм виждал и по-лоши неща. Ситуацията е доста напрегната, но е и доста обнадеждаваща. Стресиращо е, защото никога не знаеш дали човекът, който стои до теб, е служител на силите за сигурност. И все пак е обнадеждаващо, защото виждате, че гласът ви най-накрая се чува, особено този път на международно ниво въпреки цялото интернет филтриране, което се извършва в Иран.

Ирански активист пред Дарик: Чрез изтезания искат да променят нас и вярванията ни

Излизаш на улицата, знаейки, по думите ти, че "може никога да не се върнеш". Това ли е каузата, за която сте готови да умрете?

- Да!

Защо?

- За да свърши това, трябва да направим нещо. Трябва да приемем и предизвикателствата, и фактите, и опасностите. Ако трябва, ще дадем и живота си.

За вас това протест ли е срещу носенето на хиджаб, или е нещо много по-голямо?

- Става въпрос за нещо много по-голямо от това. Ако погледнете лозунгите на протестите, какво говорят хората по улиците, никога, дори в началото не е ставало дума за хиджаба. Хиджабът беше само искрата. Винаги е ставало въпрос за основните човешки права. Винаги сме искали повече. Искахме това, което може да приемете за даденост като нормален живот. Искаме живот, свобода, справедливост, свобода на избор, свободни медии. Искаме достъп до нашите основни човешки права и приобщаващо правителство, което всъщност е избрано от хората чрез правови избори и което работи за хората.

Обстрелват протестиращите в Иран с бойни патрони и метални сачми (видео)

Не използваме истинското ви име за това интервю. Поемате ли риск, като говорите пред нас?

- Да, това е голям риск, защото в Иран се смята за престъпление, ако говорите с чуждестранни новинарски емисии. Лесно може да бъдете арестуван, наказан, затворен. Последствията са тежки.

Имате ли надежда, че този път може да се случи промяната, която толкова отчаяно желаете?

- Надеждата е всичко, което имаме и аз съм готов да се придържам към нея. Надявам се поне нашият глас да бъде чут. Това е всичко, което мога да кажа по въпроса.

Гимназистки в Иран свалиха хиджаба си в знак на протест

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм