Появиха се видеозаписи, показващи как иранските сили за сигурност стрелят по бягащи хора, с оръжие, монтирано на задната част на пикап.

Моето тяло - моят избор: Иранка хвърли хиджаба и остана гола в знак на протест (видео)

В клипа, който е проверен от персийската служба на Би Би Си, се чуват изстрели, докато превозното средство преследва хора в Банех, провинция Кюрдистан.

Кюрдистан стана свидетел на ожесточени репресии, откакто миналия месец започнаха масовите протести, които обхванаха нацията.

Правозащитна организация твърди, че повече от 200 души са били убити.

Протестиращ в Иран: Излизаш на улицата и знаеш, че може да не се прибереш жив (видео и снимки)

Броят на смъртните случаи или жертвите е трудно да се провери, тъй като на Би Би Си и други независими медии е забранено да правят репортажи от Иран. Властите също нарушиха сериозно интернет връзките.

Базираната в Норвегия, организация за правата на човека в Иран определи броя на загиналите на 201, включително 23 деца, към сряда, въпреки че се смята, че истинското число е по-високо.

Най-малко 28 деца са убити в Иран, много хора са арестувани

Протестите в Иран продължават въпреки репресиите от страна на силите за сигурност. Размириците избухнаха в отговор на смъртта по време на арест на Махса Амини, 22-годишна жена, задържана от “моралната полиция”, за предполагаемо нарушаване на строгите правила за носене на хиджаб.

Френски актриси отрязаха кичури от косите си в знак на солидарност с жените в Иран (видео)

По време на демонстрациите в Иран много известни личности, и не само, отрязаха косите си в знак на съпричастност. Доста от потребителите в социалните мрежи намериха този акт за безсмислен, неконструктивен и лицемерен.

"Махса Амини беше малтретирана от нравствената полиция до смърт. Всичко, в което беше обвинена тя, бе, че е носила забрадката си по неподходящ начин. Тя е мъртва поради това, че са се показвали няколко кичура от косата й", припомня в Инстаграм акаунтът soutienfemmesiran (Подкрепа за жените в Иран).

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм