Западните сили затегнаха няколко ирански институции, докато протестите продължават да обхващат страната. Те включват страховитата морална полиция, която се превърна в центъра на вниманието, след като 22-годишната кюрдска иранка Махса Амини почина в ареста. Смъртта ѝ предизвика изблик на гняв, пише Би Би Си.

“Жени, живот и свобода”: Над 100 000 шестваха в Берлин в подкрепа на Иран (видео и снимки)

Какво представлява моралната полиция?

Моралната полиция, официално известна като Gasht-e Ershad (Насочващи патрули), е част от националните полицейски сили, имащи за задача да гарантират спазването на ислямските ценности на Иран, включително кода за облекло. Не е ясно колко мъже и жени работят за силите, но те имат достъп до оръжие и центрове за задържане, както и до така наречените „центрове за превъзпитание“.

Жените могат да бъдат спрени от моралната полиция, ако се счита, че носят „неправилно“ хиджаб или забрадка и да бъдат задържани.

Иран ще криминализира продажбата на VPN услуги

Вътре в „центровете за превъзпитание“ на задържаните се провеждат курсове за значението на хиджаба и след това са принудени да подпишат обещание да спазват държавните разпоредби за облеклото, преди да бъдат освободени. Много жени се съпротивляват на задържането и в резултат на това биват арестувани насила.

Иранска спортистка бе посрещната като героиня, след като се състезава без хиджаб (видео)

Арестът на Махса Амини в Техеран на 13 септември (тя почина три дни по-късно след като изпадна в кома) за предполагаемо нарушаване на правилата за носене на хиджаб е най-новият случай. Има данни, че полицаи са я удряли с палка по главата и са блъскали главата ѝ в полицейската кола, докато са я задържали. Въпреки това властите изтъкнаха като причина за смъртта ѝ основно здравословно състояние - нещо, което семейството й отрече.

Смущаващи кадри: Полицията в Иран стреля от камион по бягащи хора (видео)

Какво ще бъде въздействието на санкциите?

Санкциите вероятно ще бъдат най-ефективни срещу онези, които смятат да се присъединят към моралната полиция. Някои се присъединяват към силите не по идеологически причини, а за да свържат двата края. Други не постъпват доброволно, а за да отбиват задължителна военна служба.

Налагането на забрана за пътуване на тези пехотинци може да повлияе негативно на кампаниите за набиране на служители на моралната полиция.

Въпреки това съвместните усилия на западните страни да санкционират институциите на Иран като полицията за морал, затвора Евин или силите на Басидж едва ли ще променят поведението на режима.

Моето тяло - моят избор: Иранка хвърли хиджаба и остана гола в знак на протест (видео)

Някои активисти и потребители на социални медии искат да съсредоточат санкциите върху роднини и деца на официални лица, които живеят извън Иран. Други искат по-целенасочени политически мерки за оказване на натиск върху Иран да спре убийството или задържането на повече хора.

Единият, Хамед Есмаилион, е говорител на семействата на жертвите на украинския пътнически самолет, който беше свален от иранските сили над Техеран преди две години (по думите на Иран - инцидент).

Протестиращ в Иран: Излизаш на улицата и знаеш, че може да не се прибереш жив (видео и снимки)

Той е фигурата зад призива за огромния митинг, който се проведе в Берлин миналата седмица. Смята се, че е най-големият досега, държан от иранската диаспора.

Сега Хамед Есмаилион призова лидерите на групата G7 от най-напредналите икономики в света да експулсират иранските дипломати и събра около 700 000 подписа в подкрепа на петицията.

Много хора смятат, че най-строгите санкции срещу лица, за които е известно, че са отговорни за нарушаване на човешките права в Иран, ще станат безсмислени. Причината - повечето от изброените длъжностни лица е малко вероятно да имат активи, които да бъдат замразени в САЩ, Канада или Европа.

Най-малко 28 деца са убити в Иран, много хора са арестувани

Кой потушава протестите?

През последните пет седмици хиляди иранци протестираха срещу правителството в над 100 града. Видеоклипове в социалните медии показват репресии от страна на силите за сигурност, които включват използване на бойна стрелба, побои и сексуални посегателства.

Базираната в Осло организация за правата на човека в Иран съобщи, че най-малко 234 души, включително 29 деца, са били убити. Смята се, че истинското число е много по-голямо. Иранската информационна агенция за активисти на човешките права (HRANA) изчислява, че 13 309 души са били задържани, много от които млади хора и деца.

Четвърта седмица на протести в Иран

Липсата на яснота кои точно сили участват в бруталните репресии затрудни западните санкции да бъдат насочени към онези, които участват в нарушенията на човешките права.

Въпреки това, различни клонове на иранската полиция, включително отдела за специални сили "Наджа", както и различни групи в Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC), като членове на паравоенната съпротивителна сила Basij, и цивилни агенти са част от апарата за сигурност на място, като се виждат във видеоклипове, публикувани в социалните медии.

Френски актриси отрязаха кичури от косите си в знак на солидарност с жените в Иран (видео)

Какво ще се случи между Иран и Запада?

Някои активисти, особено тези извън Иран, искат западните страни да отидат отвъд публичните послания на подкрепа и да въведат нови санкции.

Изглежда обаче, че това няма да се случи, докато или освен ако Иран не се доближи до повратна точка, когато режимът стане доста нефункционален или неговите сили за сигурност са подкопани. Чуждестранните правителства също ще търсят признаци за появата на лидерска фигура на опозицията.

Ирански активист пред Дарик: Чрез изтезания искат да променят нас и вярванията ни

На този етап не изглежда, че западните страни са готови да прекъснат дипломатическите връзки с Иран. Американските демократи миналата седмица - загрижени, че това може да повлияе на ядрените преговори с Иран, не подкрепиха законопроект, внесен от републиканците за санкциониране на върховния лидер на Иран Али Хаменей и неговия президент Ебрахим Раиси.

Обстрелват протестиращите в Иран с бойни патрони и метални сачми (видео)

Кой или какво е санкционирано?

Службата за външни работи, общността и развитието на Обединеното кралство (FCDO) заяви, че са наложени санкции на началника на полицията за морал Мохамад Ростами Чешме Гачи и ръководителя на техеранския отдел Хадж Ахмад Мирзаей в отговор на смъртта на Махса Амини.

Отделно са наложени санкции и на трима служители на службите за сигурност за извършване на сериозни нарушения на човешките права.

Иран: Студентски протест събра над 200 души заради смъртта на Махса Амини

Те включват:

  • ръководителя на силите Basij, Gholamreza Soleimani;
  • командира на отряда за специални сили Наджа Хасан Карами;
  • главнокомандващия на иранската полиция Хосейн Ащари;
  • бивш губернатор на провинция Shahr-e Qods, Лейла Васеги;
  • командира на Корпуса на стражите на ислямската революция (IRGC) в провинция Хузестан, Хасан Шахварпур.

ЕС каза, че налага санкции на 11 души и три други организации освен полицията за морал. Две ключови фигури в полицията за морал, Мохамад Ростами и Хаджахмад Мирзаей, са сред 11-те санкционирани.

Иран: 19 убити при сблъсъци, включително полковник от гвардията

Освен това ЕС санкционира иранските правоприлагащи сили (LEF), както и редица техни местни командири за ролята им в репресиите.

ЕС въведе санкции и срещу Иса Зарепур, иранския министър на информационните и комуникационните технологии, за сериозно прекъсване на интернет и възпрепятстване на възможността на протестиращите да публикуват в социалните медии.

Полицията в Иран: Ще се противопоставим на протестите с цялата си сила

Канадските санкции обхващат институции като Съвета на пазителите и Асамблеята на експертите, както и хиляди членове на IRGC, на които ще бъде забранено да влизат в страната.

Той също така санкционира много служители, включително бившия ирански външен министър Мохамад Джавад Зариф; Амир Хатами, армейски генерал и бивш министър на отбраната; и Саид Мортазави, ирански прокурор, който според Канада е наредил изтезанията на канадската иранска журналистка Захра Каземи. Каземи почина в резултат на малтретиране, докато беше в ареста през 2003 г.

Иран отхвърля критиките на ЕС и създава специални съдилища за протестиращи

Министерството на финансите на САЩ санкционира седем висши ръководители на организациите за сигурност на Иран, включително полицията за морал; министерството на разузнаването и сигурността; сухопътните сили на армията; Басидж и ЛЕФ.

В отговор Иран наложи свои собствени санкции срещу няколко британски организации и лица за тяхното предполагаемо „подстрекаване към безредици“ и „подкрепа на тероризма“.

„Векът е разглобен“ на парчета: Синове стават палачи на майките си

Иранските санкции включват забрана и предоставяне на визи и влизане в Иран, както и изземване на активите на определени лица там. Набелязаните включват щаба за комуникации на британското правителство GCHQ; Би Би Си- Персия; Иранска международна телевизия; и държавния министър на сигурността на Обединеното кралство Том Тугендхат.

Иранската съдебна система съобщи, че е повдигнала обвинения срещу над 300 души във връзка с общонационалните протести срещу смъртта на Махса Амини, с което общият брой на обвиненията надхвърля 1000.

По време на размириците бяха убити десетки хора, предимно протестиращи, но също и членове на силите за сигурност. Стотици други, включително жени, бяха арестувани.

Повдигнати са обвинения на повече от 300 души за демонстрациите в северозападните провинции Занджан и Западен Азербайджан и североизточния Семнан, съобщи съдебният уебсайт Mizan Online.

Хиляди хора се събраха на гробището в родния град на Амини - Сакез, в западната провинция Кюрдистан, за да отдадат почит на гроба ѝ в края на традиционния 40-дневен траур.

В понеделник съдебната власт обяви обвинения срещу 201 "бунтовници" в провинция Алборз край Техеран, като така добави към повече от 630-те обвинения, повдигнати наскоро срещу протестиращи в Техеран, Кюрдистан, Хузестан, Казвин и Исфахан.

Най-малко четирима души са обвинени в престъпление, за което може да бъде наложено смъртно наказание, а други са обвинени в "действия срещу сигурността на страната", "пропаганда" срещу режима и "нападение срещу силите за сигурност". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм